I fengsel for dukketeater

Publisert

To personer ble fredag 5. februar arrestert og senere varetektsfengslet for et dukketeater fremført på en plass i Madrid. Teateret skal ha inneholdt tildels grove angrep på autoritetspersoner, inkludert henging av en dommer og nedstikking av en politimann. Utslagsgivende for pågripelsen skal imidlertid ha vært fremvisningen av en plakat der det stod «leve» al-Qaida og ETA. I spanske medier reageres det på det grove innholdet i forestillingen. Samtidig oppleves varetektsfengsling uten kausjon som en overreaksjon fra myndighetene og et angrep på ytringsfriheten.

Det aktuelle dukketeateret som ble spilt ved en plass i bydelen Tetuán var en del av et kommunalt arrangement og inngikk i den spanske hovedstadens karnevalsfeiring. Ordfører i Madrid, Manuela Carmena, har i ettertid beklaget hendelsen overfor foreldrene og barna som var tilstede under forestillingen.

På en pressekonferanse mandag 8. februar betegnet ordføreren innholdet i teateret som «uakseptabelt» og «uegnet for barn». Hun varslet også en intern gjennomgang av saken for å finne ut hvilke beslutninger som ble tatt hos kulturbyråden da den aktuelle teatergruppen fikk oppdraget. Det skal visstnok ha blitt annonsert at dukketeateret ikke var beregnet på barn, men dette skal ikke ha blitt kommunisert godt nok til publikum.

I spanske medier reageres det på det grove innholdet. Samtidig oppleves varetektsfengslingen av de to dukkespillerne, uten kausjon, som en overreaksjon fra spansk politi- og rettsvesen – noe også Madrid-ordfører og tidligere dommer Carmena ga uttrykk for under pressekonferansen. Hun understreket at hun ikke ønsket å sette seg utover domsmyndighetene, men påpekte at det var uvanlig med varetektsfengsling i en slik sak.

Forestillingen som ble sett av folk som var tilstede, inkludert foreldre og barn, ble stanset og politiet ble tilkalt. Publikum skal før det ha vært vitne til hengingen av en dommer, drapet på en politimann og flere andre voldelige scener. Det skal imidlertid ha vært en liten plakat som ble vist frem med de baskiske ordene «Gora alka-ETA» som førte til pågripelsen. De arresterte skal i retten selv ha forklart at uttrykket betydde “Leve al-Qae-ETA”, en sammenslåing av de to terroristgruppene al-Qaeda og ETA. Ingen ting tyder på at dukkespillerne ønsket å hylle terrorisme slik de beskyldes for. Forestillingen, hvor enn uforstandig, betegnes som satire beregnet på et voksent publikum. Mange reagerer derfor på fengslingen, som oppfattes som et angrep på ytringsfriheten.

Foto: Forestillingen som ble vist i Madrid (La Bruja y Don Cristóbal) av teatergruppen Titeres desde Abajo, fredag 5. februar.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter