Hvordan drepte den tidligere spanske kongen sin bror? Netflix- dokumentar utforsker Alfonso de Borbóns mystiske død

Publisert

Víctor Manuel de Saboya – sønn av den siste kongen av Italia og barndomsvenn av Juan Carlos I, Spanias emerituskonge – avslører hvordan han ble vitne til det utilsiktede drapet på den unge hertugen. “Han skjøt ham ikke direkte, men gjennom skapet. Jeg var til stede. Det var 100 % en ulykke”, sier den italienske prinsen i en ny Netflix-dokumentar.

Den 29. mars 1956 deltok den spanske kongefamilien – som da befant seg i eksil – på morgenmessen på skjærtorsdag og mottok nattverden i San Antonio-kirken i Estoril i Portugal. Etter en lett lunsj fulgte greven av Barcelona og Juan Carlos I (far til den regjerende monarken Felipe VI) den unge Infante [prins] Alfonso til en golfturnering. Til tross for det dårlige været vant 14-åringen – farens favorittsønn – semifinalen. Bourbon-familien returnerte deretter til hjemmet sitt, Villa Giralda.

Klokken seks om kvelden deltok de på nok en messe og kom tilbake til huset. Et par timer senere, klokken halv ni om kvelden, ankom familiens lege, dr. Joaquín Abreu Loureiro, i all hast for å behandle Alfonso. Loureiro endte opp med å konstatere at barnet døde av et skuddsår i hodet. Alfonso og hans 18 år gamle bror Juan hadde øvd seg på å skyte med en liten kaliber .22-revolver i spillrommet i villaens første etasje. Pistolen gikk av. Den dag i dag er det ingen som vet nøyaktig hva som skjedde.

“Den mest absolutte stillhet vil omgi detaljene i den skjebnesvangre hendelsen: det er et mysterium, det kan bare være gjenstand for hypoteser,” skriver Laurence Debray, den autoriserte biografen til Juan Carlos I, den emeriterte kongen, i sitt verk fra 2014, som er den mest aktuelle biografien om kongen.

Fem ulike versjoner

Det finnes opptil fem ulike versjoner av hva som skjedde den natten. Den britiske historikeren Paul Preston har samlet dem i boken Juan Carlos, A People’s King (2003). Fredag 30. mars 1956 beordret diktatoren Francisco Franco den spanske ambassaden i Lisboa til å komme med følgende uttalelse: “Mens Hans Høyhet infanten Alfonso rengjorde en revolver [om kvelden 29. mars] sammen med sin bror, ble det avfyrt et skudd som traff ham i pannen og drepte ham. Ulykken skjedde kl. 20.30, etter at infanten kom tilbake fra gudstjenesten på skjærtorsdag, der han hadde mottatt nattverden.” Den italienske pressen publiserte imidlertid en helt annen versjon, der det het at Juan Carlos I holdt pistolen og at han hadde fingeren på avtrekkeren da det dødelige skuddet ble avfyrt.

Trakk av uten å være klar over at pistolen var ladd

I sin selvbiografi verken avkrefter eller bekrefter grevinnen av Barcelona at Juan holdt pistolen, men hun motsier den offisielle versjonen som ble publisert av Francos regime. Hun skal ha fortalt sin skredder, Josefina Carolo, at den eldste sønnen spøkefullt siktet på sin yngre bror med revolveren, og at han trakk av uten å være klar over at pistolen var ladd.

Juan Carlos I fortalte en lignende versjon av dette til Bernardo Arnoso, en portugisisk venn. Han la imidlertid til en detalj: Ifølge ham hadde kulen prellet av en vegg og truffet lillebroren i ansiktet. Og infanten [prinsesse] Pilar – monarkens søster – skal ha fortalt en annen historie til den greske forfatteren Helena Matheopoulos: Alfonso hadde forlatt rommet for å finne noe å spise til Juan Carlos og seg selv. Da han kom tilbake med hendene fulle, dyttet han opp døren med skulderen. Døren traff brorens arm. Juan Carlos trykket ufrivillig på avtrekkeren, akkurat idet Alfonsos hode dukket opp gjennom døren.

Det finnes mange varianter av den samme historien, men alle vitnesbyrd er enige om én ting: Greven av Barcelona løp opp til lekerommet der Alfonso lå i en pøl av sitt eget blod, og forsøkte å gjenopplive sønnen. Barnet døde i armene hans. Faren dekket til liket med et spansk flagg, og ifølge Antonio Eraso, som var en venn av Alfonso, vendte han seg mot Juan Carlos og sa: “Sverg på at det ikke var med vilje.”

Netflix-dokumentarserien: The King Who Never Was

I det siste har en mer skandaløs versjon sirkulert, fortalt av et annet medlem av det europeiske kongehuset. “Jeg var der. Vi var [også] i eksil, og vi pleide å skyte glass og flasker på stranden i Cascais. Juanito skjøt broren sin og drepte ham”, forteller prins Victor Emmanuel av Savoie, sønn av Italias siste konge, i den nye Netflix-dokumentarserien The King Who Never Was. “Han skjøt ham ikke direkte, men gjennom skapet”, utdyper han. “Jeg var der. Det var 100 % et uhell. Jeg gjemte pistolen min, ellers ville de ha sagt at det var min feil.”

I 1978 var italieneren involvert i en lignende episode. Han ble tiltalt for uaktsomt drap, og mer enn ti år senere ble han frikjent. Prinsen, en barndomsvenn av Juan Carlos I, tjente en del av formuen sin ved å fungere som mellommann mellom italienske våpenselskaper og den siste sjahen av Iran. I 2004 endte han opp med å slå Amadeo av Aosta – en annen etterfølger til den sovende italienske tronen – i bryllupet til Felipe VI (Spanias nåværende konge, sønn av Juan Carlos I) og dronning Letizia. I 2006 innrømmet han å ha mottatt og betalt bestikkelser for å skaffe spillelisenser til italienskeide kasinoer i Sveits, men ble senere frikjent.

Fraværet av en rettslig etterforskning av Alfonso de Borbóns død har skapt alle slags spekulasjoner i nesten sju tiår. De nylige uttalelsene fra Víctor Emmanuel av Savoyen har bare skapt fornyet interesse for saken. Det er riktig at det aldri ble utført noen obduksjon av prinsens lik, og politiet har heller ikke avklart omstendighetene rundt dødsfallet. Gutten ble begravet på kirkegården i Cascais 31. mars 1956. Etter seremonien plukket faren opp pistolen som drepte sønnen og kastet den i havet.

Det gikk motstridende rykter om våpenets opprinnelse. Noen mente at det var en gave fra general Francisco Franco til Alfonsos far, men det var lite sannsynlig, for som Paul Preston forteller i sin bok, hatet greven av Barcelona diktatoren og omtalte ham som “dvergen” eller “padden”. Ifølge andre skal pistolen ha blitt gitt til Juan Carlos I på militærakademiet i Zaragoza.

Hendelsene 29. mars fikk alvorlige konsekvenser for bourbonerne. Mindre enn 48 timer etter hendelsen beordret greven av Barcelona sin eldste sønn til å returnere til Spania umiddelbart. Juan Carlos I ble en ensom og tilbaketrukket mann, plaget av sin yngre brors død. Det hjalp ikke at diktatoren Franco lot utdanningsdepartementet godkjenne utgivelsen og bruken av en lærebok for videregående skoler med tittelen Katolsk moral, som brukte hendelsen til å studere grensene for personlig skyld. Grevinnen av Barcelona havnet i en depresjon etter sønnens død – hun måtte legges inn på en klinikk. Ektemannen ble også svekket av sin store rival Franco. Diktatoren brukte familietragedien til å undergrave deres krav på tronen. Da greven av Barcelona og Franco møttes i 1960, begrunnet Franco det å holde ham borte fra Spania med at Bourbon-familien var “vanæret”.

Til slutt utnyttet Franco Alfonsos død til å sette en stopper for greven av Barcelonas krav på tronen. Juan Carlos I var fra da av den eneste mulige kandidaten til å etterfølge diktatoren og gjenopprette monarkiet i Spania. Som forfatteren Rafael Borràs forklarer, fratok prinsens død “greven av Barcelona – med tanke på dynastisk legitimitet – en hypotetisk stedfortreder i tilfelle [Juan Carlos I] gikk med på å bli general Francos etterfølger, mot sin fars vilje.” Historikeren Paul Preston påpeker at hvis Alfonso hadde overlevd, ville hans blotte eksistens ha påvirket Juan Carlos’ oppførsel i kampen mellom faren og Franco.

Felipe VIs far har aldri ønsket å snakke offentlig om denne episoden i livet sitt. “For å overleve [har han] brukt en klassisk psykologisk forsvarsmekanisme: Fortiden tilhører allerede hans tidligere liv. Det smertefulle temaet blir dermed unngått og skjult”, forklarte den franske psykiateren Sylvie Angel til monarkens biograf Laurence Debray i boken Juan Carlos d’Espagne [Juan Carlos av Spania], den mest oppdaterte biografien om kongen som ble utgitt i 2014. “Hemmelighold kan imidlertid bli en enda tyngre byrde”, la Angel til.

I en podcast som ble spilt inn for noen måneder siden, fortalte Corinna Larsen – en tidligere elskerinne av Juan Carlos I – om hvordan 85-åringen føler seg når han minnes brorens død. “Jeg tror at han innerst inne i sjelen og hodet føler mye skyld. Han har mareritt om det.”

“Han fortalte meg at lillebroren var den smarteste, den kjekkeste, den beste golfspilleren og foreldrenes yndlingssønn. Juan Carlos er dyslektiker, og selv om han er venstrehendt, tvang de ham til å skrive med høyre hånd. Han ble tvunget til å adlyde. Han følte at lillebroren egentlig var lyset i familien”, forklarer Larsen. Nesten 70 år senere hjemsøker Alfonsos spøkelse fremdeles Juan Carlos I.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter