Påstandene om Russlands innblanding i Catalonia har nå havnet på EU-rådets bord. Mandag 13. november la den spanske utenriksministeren Alfonso Dastis saken frem på unionens ministermøte og mente spansk etterretning satt på informasjon om at nettaktivitetene som var rapportert inn foran Catalonia-valget kunne spores tilbake nettverk basert i Moskva.
I følge påstandene fra den spanske utenriksministeren skal også Venezuela ha deltatt i propagandaen. Hackerne skal ha spredt informasjon på sosiale medier, falske meldinger og nyheter, der hensikten var å manipulere valget til støtte for uavhengighetssiden.
Russlands utenriksminister Sergei Lavrov avviser Spanias påstander om at russisk støttede hackere skal ha blandet seg inn i folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia for å hjelpe tilhengerne av løsrivelse. Uttalelsen kommer etter at Spanias regjering mandag 13. november la frem saken for EU-rådet. Den russiske utenriksministeren betegner anklagen som nok et eksempel på “anti-russisk hysteri” i Vesten.
Beskyldningen om russiske hackeres innblanding i Catalonia-valget inngår i teorien om at Russland som ledd i sin forsvarsstrategi forsøker å destabilisere vestlige demokratier i USA og NATO for på den måten å forstyrre samholdet i alliansen. Før folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia (avholdt 1. oktober i år) ble det lekket til media informasjon som skulle tyde på at russiske statsstøttede nyhetsorganisasjoner og automatiserte sosiale nettverkskontoer, kjent som bots, aggressivt forfremmet digital feilinformasjon og direkte falske nyheter med politisk ladet stoff foran valget. Innblanding skal ha hatt som formål å hjelpe uavhengighetsbevegelsen til seier.
Det kom også frem påstander om at hackerne hadde gjenåpnet katalanske nettsider som var stengt av spanske myndigheter. I media ble det henvist til analyser av nettaktivitet som skal ha kommet fra Russland. Konkret informasjonen om opphavet til aktiviteten og den eventuell forbindelsen til Kreml er så langt ikke etablert.
Opplysningene føyer seg inn i rekken av anklager mot Russland de siste årene. Tidligere er det kommet likende opplysninger fra både Storbritannia i forbindelse Brexit-valget, USA under presidentvalget i 2016 og Frankrike under valget i 2017.
Påstandene har møtt sterk motstand fra russisk side. At russiske hackere godkjent av Kreml skal ha blandet seg inn i konflikten i Catalonia og hjulpet uavhengighetsbevegelsen med å gjennomføre folkeavstemningen om løsrivelse, avvises av Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.
I en uttalelse 15. november omtaler Lavrov påstandene som nok et eksempel på anti-russisk hysteri utløst i Vesten, noe som i følge ham skyldes de berørte landenes manglende evne til å håndtere interne problemer. Fra russisk side ble det også advart om at beskyldningene fra Spania bidrar til å svekke samarbeidet mellom de to landene.
Les også: Demonstrasjon for løslatelse av katalanske politikere