Hårfin frikjennelse for Camps og Costa

Publisert

Fire av jurymedlemmene ville dømme PP-toppene for korrupsjon, ett jurymedlem for lite, for å få korrupsjonssiktede Francisco Camps og Ricardo Costa dømt i retten. Utenfor rettsaken ble de møtt av protestanter som på ingen måte var overbevist av rettens beslutning. Om rettens avgjørelse blir anket er ennå ikke besluttet.

Spanske aviser som omtaler "mirakelet i Valencia" gir all ære til Francisco Camps svært dyktige advokat Javier Boix som sådde nok tvil rundt bevisene, til at fem av fire jurymedlemmer ikke kunne dømme den tidliere presidenten for Valencia-regionen. Boix sa i retten om noen av bevisene "dette er bare papirer, ikke dokumenter". Og advokaten presiserte for jurymedlemmene hvordan de ved den minste tvil måtte frikjenne de siktede.

Lekmennene kom dermed til den konklusjonen at de to siktede fra partiet Partido Popular (PP) ikke mottok bestikkelser, men "gaver", fra forretningsmennene i Gürtel-klanen.

Fem av jurymedlemmene mente det ikke tilstrekkelig bevist at gavene (bestikkelsene) politikerne mottok fra forretningsmennene, ikke hadde hatt noen innflytelse på politiske avgjørelser.

Juryen begrunnet sin avgjørelse med at Isabel Jordàn, sjef for et av firmaene i Gürtel-klanen, hevdet at klærne ble betalt av Camps, til tross for at man i et av opptakene som ble avlyttet, kan høre henne antyde at hun var lei av å fakturere regninger fra promoteringsselskapet Orange Market som dresser til en verdi av 30.000 euro for den tidligere regionalpresidenten i Valencia.
Flere vitner har vært i tvil rundt enkelte av beskyldningene, og usikkerheten rundt disse vitnene har gått til fordel for Camps og Costa. 

Frikjennelsen har fått stor oppmerksomhet i Spania og mange spanjoler har på sosiale medier klaget på frikjennelsen av de korrupsjonssiktede, noe de hevder er en skam for det spanske folket. 

Nåværende regionalpresident Alberto Fabra og partiet PP avviser at Camps nå kommer tilbake til regionalregjeringen, og ber Camps om å ta seg en ferie nå som rettssaken er over.
 
Fabra uttalte torsdag 26. januar, at de to frikjente politikerne har hatt nok lidelse gjennom rettssaken og at de nå kan ta seg en velfortjent ferie. Spørsmålet om de vil komme tilbake til regionalregjeringen ville ikke Fabra svare på, men uttalte at de ville finne den beste løsningen når den tid kommer.

Ordfører i Valencia, Rita Barberà har uttalt at Camps ikke kan gå tilbake stil sin gamle jobb, men ønsker han velkommen tilbake i politikken.
Camps har blitt mediastjerne etter å ha forlatt rettssalen og stilt opp på intervjuer til både Cope, Onda Cero og Punto Radio.

I intervjuene har han verken bekreftet eller avkreftet en eventuell retur til regionalregjeringen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter