I Katalonia går man nå gjennom kontakten det lenge har vært mellom nasjonalistleder og separatist Carles Puigdemont. Båndene til Kremlin skaper nå problemer for koalisjonsregjeringen som styrer Katalonia.
Gruppen som forsøkte å bryte Katalonia ut av Spania skal overlang tid hatt kontakt med Kremlin og fått russisk støtte til prosessen som ledet frem til det grunnlovsstridige valget om å ta Katalonia ut av Spania. Flere reiste også fra Katalonia til Moskva for å delta i møter.
Rundt denne prosessen var det voldelige sammenstøt og flere sabotasje-aksjoner mot toglinjer og motorveier tilbake i 2018. Samtidig var det rykter om russiske provokatører blant de som drev frem volden i Barcelonas gater. Bla
Reiste til Moskva i 2019
Josep Lluís Alay er blant dem som flere ganger reiste til Moskva i perioden 2019 og i 2020. Han deltok i møter med politikere, FSB-medeller og kjente medlemmer av Russisk mafia. Josep Lluís Alay er kjent som Puigdemonts høyre hånd. Han var med Puigdemont i det han ble arrestert i Tyskland tilbake i 2018. Alay sier formålet med møtene var å «…forklare Russerne situasjonen i Katalonia og på ingen måte ønsket vi å be russerne om hjelp eller råd..».
Koalisjons-regjering kan rakne
Gabriel Rufián er leder for Esquerra Republicana de Catalunya og folkevalgt i den katalanske kongressen. Han har lenge arbeidet for et uavhengig Katalonia og hans bånd til Puigdemont og russerne gjør at flere nå krever hans avgang noe som setter regjerings-samarbeidet i fare. Leder for «Junts per Katalonia» sier rett ut at valget nå står mellom en stabil regjering og Rufián i kongressen.
«Splitt og hersk»
Putin skal lenge hatt som mål å dyrke frem uro i vestlige demokratier og støttet grupper som kan bidra til dette. Saken rundt russernes rolle i valget av Donald Trump er det mest kjente eksempelet. Støtte til separatister har også vært en del av det som har ledet frem til konflikten i Ukrania.
Les også: