Gigant-regning for Spanias håndtering av covid-19

Publisert

Med en overdødelighet høyere enn i mange andre land og et gjeldsberg som bidro til en statsgjeld på 126 % av BNP, har det nå gått fire år siden statsminister Pedro Sánchez erklærte unntakstilstand i mars 2020.

47 millioner spanjoler ble satt i karantene, og tusenvis av bedrifter stengte dørene.

3,5 milliarder euro gikk til å støtte bedrifter. Statsgjelden skjøt i været til godt over 100 prosent av BNP og vil forbli der i minst et tiår. Veksten tok seg ikke opp igjen før i siste kvartal av 2023.

Ferske tall viser at det først og fremst var selskaper i reiselivssektoren, som flyselskaper, reisebyråer, transport og restauranter, som ble hjulpet. Flyselskapet Air Europa, som nå er i søkelyset på grunn av korrupsjonssaken “Koldo”, var det selskapet som mottok mest offentlig støtte: 475 millioner euro, bare overgått av Celsa, som mottok 550 millioner euro.

Ved utgangen av 2023 var bare 13 % av støttepengene til bedriftene tilbakebetalt. Størstedelen av støtten forventes ikke å være tilbakebetalt før i 2029.

Det første året med covid-19 brukte myndighetene 64,3 milliarder euro i offentlig støtte. Den midlertidige kanselleringen av ERTE kostet staten 20 milliarder euro det året, noe som har bidratt til at den offentlige gjelden har skutt i været.

Som følge av dette vil den offentlige gjelden ligge over 100 prosent av BNP i flere år fremover. Den spanske sentralbanken anslår at gjeldsgraden fortsatt vil ligge på 108 prosent i 2026.

Fra 98% statsgjeld til 126%

Dette kan sammenlignes med 98 % av BNP i desember 2019, før pandemien brøt ut, og en historisk topp på 126 % av BNP i første kvartal 2021.

I disse dager er den spanske regjeringen opptatt av å si at den offentlige gjelden som andel av BNP synker takket være økonomisk vekst og inflasjon. Men sannheten er at den ikke slutter å vokse i volum (millioner euro).

I dag er den offentlige gjelden på 1,57 billioner euro, mens den ved utgangen av 2019 var på 1,22 billioner euro. Det vil si at på fire år har gjelden vokst med 352 milliarder euro.

Et lands gjeld kan måles på to måter. Enten i euro, dvs. i absolutt verdi, og hva utenlandsgjelden er i forhold til BNP.

EU har gitt tilskudd og lån. Mesteparten av pengene er øremerket Spania og Italia, to land som ble spesielt hardt rammet av koronakrisen, og som har mottatt nesten 70 milliarder euro hver.

Siden mars 2020 har 130 000 mennesker mistet livet som følge av covid-19 i Spania

Norge, Island og Sverige hadde den laveste overdødeligheten i pandemiårene 2020-2021, mens Spania lå midt på listen over Europas 27 land. Det viser tall fra Eurostat.

Spanias overdødelighet i løpet av de to pandemiårene var nær 12 prosent. I begynnelsen av pandemien var Sveriges høye dødelighet i verdens søkelys. Men når både 2020 og 2021 legges sammen, er Sveriges overdødelighet nå blant de laveste i Europa, med 3,7 prosent.

Covid-19 har først og fremst rammet personer over 70 år, og det er derfor viktig å ta hensyn til aldersfordelingen i befolkningen.

Italia, Spania og Frankrike er de landene i Europa med flest eldre.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter