Gasslagring førte til jordskjelv

Publisert

Gasslagringsprosjektet Castor i Middelhavet var direkte årsak til de over fem hundre jordskjelvene man opplevde utenfor kysten av Valencia i fjor. Det er konklusjonen i en ny rapport fra eksperter hos det spanske Instituto Geográfico Nacional (IGN). Anlegget som ligger i havet rett nord for Costa Blanca ble stengt i september i fjor av frykt for at det kunne være en sammenheng mellom injeksjonen av gass i berggrunnen og jordskjelvene. Eksperter på seismologi bekrefter nå at gasslagringen fremprovoserte skjelvene.

Proyecto Castor er et lagringssystem der gass injiseres for lagring i berggrunnen under havet for deretter å føres med rørledninger inn til det nasjonale gassnettet i Spania. Prosjektet er kontroversielt og har møtt sterke reaksjoner blant annet fra lokalbefolkningen i Vinaròs (Castellón) som ligger ved kysten rett inn fra lagringsanlegget. I følge avisen El País skal hele 512 jordskjelv skal ha blitt registrert i dette området før den midlertidige stengingen av anlegget 26. september i fjor, det sterkeste på 4,2 på Richters skala. Flere av jordskjelvene kunne merkes langs kysten. Ingen dem skal ha ført til skader, men ble likevel gjenstand for bekymring blant folk som bor i området.

Rapporten som nå foreligger ble bestilt av regjeringen i Madrid etter at anlegget stengte i fjor. På bakgrunn av all informasjon om prosjektet har eksperter konkludert med at det er en klar sammenheng mellom lagringen av gassen og skjelvene. Rapporten inneholder imidlertid ingen anbefaling om hva som bør skje med den kostbare installasjonen. Mye penger har gått med til prosjektet. I november i fjor ble det anslått at investeringskostnadene totalt sett ville komme til å havne på rundt 1,7 milliarder euro. Hva regjeringen velger å foreta seg fremover er foreløpig uvisst.

Foto: El País

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter