Gamlekongen etterforskes og mister «lønna»

Publisert

Spanias tidligere kong Carlos I har blitt fratatt sin «apanasje» av hans sønn og dagens kong Felipe IV. Samtidig snakker regjeringens partnere om å sette ned en kommisjon som skal etterforske den abdiserte kongens formue.

Kilden til gamlekongens siste skandale er 100 millioner dollar som Carlos skal ha mottatt fra Saudi Arabia tilbake i 2007. Kong Felipe har allerede sagt at han frasier seg arv fra sin far i ett forsøk på å distansere seg selv fra pengene fra Saudi Arabia.

Lederne av flere politiske partier peker på det pussige tidspunktet for kongen å «slippe bomben». Saken om pengene fra Saudi Arabia har lenge vært kjent i Spania. Pengene kom inn på hans konto i 2007. At dagens konge velger å gjøre det offentlig kjent at han frasier seg arven fra sin far er nytt og det betyr trolig at man forventer at tema vil gi mer problemer for kongehuset i fremtiden.

Man antar at pengene var en «kommisjon» knyttet til en kontrakt spanske bedrifter fikk for å bygge lyntog i Saudi Arabia

Meldingen fra det spanske kongehuset om avgjørelsen kommer samme helgen Spania «låses ned» på grunn av Corona-utbuddet. Spanjolene fikk ordre om å ikke gå ut med mindre det gjelder ett helt nødvendig ærend.

Felipe IV ble konge etter at hans far Carlos abdiserte i 2014. Dette skjedde i lys av en rekke skandaler knyttet til kongehuset. Blant annet ble det avslørt hvordan kongen reiste med privatfly til Afrika for å skyte elefanter sammen med sin elskerinne. Dette skjedde midt under finanskrisen i det spanjoler flest be bedt om å stramme inn livreima i det man kuttet kraftig i offentlige budsjetter.

Den samme kvinnen er også blandet inn i saken om disse 100 millioner dollar som havnet på konto i Sveits. I 2012 ble rundt 65 millioner dollar overført fra kontoen til Corinna Larsen. Hun bor i Monaco og beskrives som «en gamme venn av Carlos».

I 2015 fjernet Felipe IV apanasjen fra hans søster prinsesse Kristina. Hun var den gangen siktet sammen med sin ektemann for å ha svindlet til seg flere millioner Euros, penger som skulle ha gått til arbeide for ungdom i idrett. Hennes ektemann ble dømt i saken, Kristina ble frikjent i saken. Hennes forsvar, som domstolen aksepterte, var at hun ikke hadde forstått hva som skjedde i selskapet hun var en del av.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter