Den spanske studenten Cassandra Vera (22) slipper fengselstraffen hun ble idømt etter å ha vitset om ETA-drapet på Carrero Blanco i 1973, admiral og statsminister i Franco-regimet. På bakgrunn av et utvalg Twitter-meldinger om det 44 år gamle drapet fikk den unge studenten ett års fengsel av den nasjonale domstolen i Madrid. Enkelte av meldingen var skrevet da tiltalte var 15 år gammel. Dommen vekket oppsikt i Spania og ble anket til høyesterett som nå har opphevet underrettens dom.
Dommen fra spansk høyesterett (Tribunal Supremo) ble offentliggjort torsdag 1. mars. Avgjørelsen begrunnes med at de tolv Twitter-meldingene Cassandra Vera var dømt for “nok kunne anses som sosialt og moralsk forkastelige”, men at en fengselsstraff “ikke stod i forhold til handlingen”. Dommen på ett års fengsel er dermed opphevet.
Den nasjonale domstolen (Audiencia Nacional) hadde i tillegg fratatt domfelte retten til offentlige verv i syv år. Også denne delen av straffen er annullert.
Den tidligere Franco-ministeren Carrero Blanco døde momentant da bilen han satt i ble sprengt i luften av en bombe fra terroristorganisasjonen ETA i 1973. Eksplosjonen som skjedde i Madrid var så kraftig at kjøretøyet ble løftet over tretti meter opp i luften og landet i bakgården på en bygning like ved.
Vera ble dømt for en serie tweets som spøkte med drapet, meldinger av typen «Kissinger ga Carrero Blanco en bit av månen i gave, ETA betalte reisen dit» og «ETA iverksatte en politikk mot offisielle kjøretøyer, kombinert med et romprogram».
Den opprinnelige dommen på ett års fengsel vekket oppsikt i Spania da den ble offentliggjort i april i fjor. Dommen møtte sterk kritikk fra flere hold, inkludert et av barnebarna til avdøde Carrero Blanco.
Les også: Fengsel for Twitter-spøk om førti år gammelt ETA-drap
Enkelte antydet også at toleransen for hva det skulle være lov til å si i Spania på visse områder var blitt lavere enn før. Den nye loven om borgersikkerhet ble nevnt i denne sammenheng (Ley de Seguridad Ciudadana), vedtatt av regjeringspartiet Partido Popular i 2015. Loven er blitt omtalt som «knebleloven» og har fått kritikk av blant annet Amnesty International for å bidra til å begrense ytringsfriheten i Spania. Etter at loven trådte i kraft i fjor, er en rekke kontroversielle dommer blitt avsagt.
Les:
Kneble-loven brukt mot journalist
Bøtelagt for å ta bilde av politibil
Tv-show anmeldt etter Franco-spøk
Risikerer fengsel for vagina-figur
Bot for «å vise finger´n» til Maria
4.320 euro i bot for å «krenke kirken»
Rapper i fengsel for hets av kongen
Ber om tre års fengsel for rapp om kongen
Dømt for å ha photoshoppet Jesus
Carrero Blanco
Luis Carrero Blanco (1904-1973) var admiral i det spanske forvaret og minister under diktator Francisco Franco. Han kjempet på fascistenes side i Den spanske borgerkrigen og ble senere en av diktatorens nærmeste medarbeidere.
I 1973 ble Carrero Blanco utnevnt til statsminister i Spania og ble av mange tilhengere sett på som mannen som skulle føre Spania videre etter Francos død. Senere samme år ble han imidlertid drept av den baskiske terroristgruppen ETA. Drapet som skjedde den 20. desember 1973 ble ansett som det hardeste angrepet mot Francos styre siden slutten av borgerkrigen.