Franco fratas æresmedalje

Publisert

Regionshovedstaden Valencia har omsider vedtatt at Spanias tidligere diktator Francisco Franco skal fratas byens æresmedalje i gull. Opposisjonspartiene i kommunen har i flere år forsøkt å få gjennomslag for saken, men har møtt motstand hos Partido Popular og ordfører Rita Barberá. PPs kommuneledelse har nå endelig gitt etter for presset og sagt ja til at æresbevisningen skal fjernes, en medalje diktatoren ble tildelt i 1942.

Å hedre landets gamle diktator er ikke lenger lov i Spania. Andre byer som Madrid og Alicante har i tråd med historieminneloven av 2007 (Ley de Memoria Histórica) for lengst fjernet liknede æresbevisninger. I Valencia har imidlertid Partido Popular til ergrelse og frustrasjon hos mange ikke villet etterleve reglene.

Rita Barberá som har vært ordfører i byen siden 1991 har hele veien motarbeidet den nye historieminneloven, en lov hun i likhet med mange andre fra partiet mener åpner gamle sår og splitter nasjonen. Ordføreren holdt i mange år en beskyttende hånd over den gamle diktatorens æresborgerskap, en kamp hun omsider tapte da opposisjonen i 2012 fikk dom på at tittelen skulle fjernes. Hun var i mange år også imot fjerningen av en Franco-statue i byen og har vist seg som en steil motstander av åpning av massegraver etter borgerkrigen.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter