Fortsetter på tross av korrupsjonsanklager

Publisert

Sonia Castedo (PP) fortsetter i stillingen som ordfører i Alicante på tross av at hun nå er siktet for korrupsjon. Representanter fra samtlige opposisjonspartier har bedt om at hun trekker seg og mener situasjonen skader kommunens omdømme, noe også eksterne rapporter viser.

Ved siden av ordførerjobben har Castedo inntil nylig også fungert som folkevalgt ved parlamentet i Valencia, en stilling hun nå har trukket seg fra fordi hun i følge henne selv ønsker å hengi seg hundre prosent til rollen som ordfører.

Krever ordførerens avgang

Sonia Castedo (PP) fortsetter i stillingen som ordfører i Alicante på tross av at hun nå er siktet for korrupsjon. Representanter fra samtlige opposisjonspartier har bedt om at hun trekker seg og mener situasjonen skader kommunens omdømme, noe også eksterne rapporter viser.

Ved siden av ordførerjobben har Castedo inntil nylig også fungert som folkevalgt ved parlamentet i Valencia, en stilling hun nå har trukket seg fra fordi hun i følge henne selv ønsker å hengi seg hundre prosent til rollen som ordfører.

Krever ordførerens avgang
Opposisjonspartiene er ikke imponert over Castedos beslutning om å fortsette i jobben. Flere representanter har uttalt at de mener korrupsjonsanklagene er ødeleggende for byens anseelse og at ordføreren for lengst burde ha trukket seg.

Det legges blant annet vekt på at anklagene mot henne ikke bygger på rykter men på en omfattende etterforskning som både politi, statsadvokat og saksansvarlig dommer i Alicante stiller seg bak.

Alberto Fabra, som både er partileder for Partido Popular i Valencia og president i regionen, har tidligere sagt at partiet ikke tolererer noen form for korrupsjon. Representanter for opposisjonen mener partilederen nå må sette makt bak ordene og ordne opp i egne rekker.

Lekket informasjon og endret reguleringsplanen
Etterforskningen av Sonia Castedo, som inngår i en større korrupsjonsskandale i Valencia kjent som Brugal-saken, ble avsluttet i juli i år etter mer enn fjorten måneders arbeid. Hovedkonklusjonen er at ordføreren har begunstiget entreprenøren Enrique Ortiz med priviligert informasjon om innholdet i den kommunale reguleringsplanen for utbygging i Alicante, en plan som skal gjelde for de neste 20 årene.

Informasjonen Ortiz fikk fra Castedo skal ha blitt gitt før reguleringsplanen var offisielt godkjent. Planen skal også ha blitt endret for å imøtegå entreprenørens behov. Til gjengjeld skal Castedo ha tatt imot bestikkelser i form av penger, feriereiser og gaver.

Ortiz, en kjent utbygger i Valencia-regionen (blant annet ansvarlig for utbyggingen i Rabasa-området i Alicante hvor IKEA bygger varehus), er beryktet for sine nære forbindelser til PP-politikere og har vært involvert i flere kontroversielle prosjekter.

En rekke personer er anklaget i saken, deriblant Sonia Castedos forgjenger eksordfører Luis Díaz Alperi, også han fra Partido Popular. I tillegg vil sannsynligvis også broren til Castedo, José Luis Castedo, havne på tiltalebenken. Det skal nemlig være påvist at broren har hjulpet entreprenøren Ortiz med å utarbeide forslagene til hvordan reguleringsplanen skulle endres – endringer som så ble realisert ved hjelp av søsterens politiske innflytelse.

Ikke uvanlig å ta imot gaver

Det er kjent at entreprenøren og ordføreren er venner privat, et vennskap som skulle tilsi at Sonia Castedo ville erklært seg inhabil i alle byggesaker der Ortiz var involvert. Det ser imidlertid ikke ut til at hun har tatt slike forholdsregler. Dermed har også Castedos disposisjoner utenfor arbeidslivet havnet i søkelyset.

Et eksempel på dette, som det har stått om i spanske aviser, er en skiferie til Andorra i 2010 som Castedo og familien skal ha blitt invitert til å være med på av Ortiz. I likhet med mange andre situasjoner er det imidlertid uklart hvor langt Castedo har gått i å la entreprenøren betale. I dette tilfellet er det for eksempel uvisst hvem som betalte hotellregningen på rundt 2.700 euro (over 20.000 kroner), fordi den ble betalt i kontanter.

Castedo som på et tidspunkt skal ha uttalt at det ikke er uvanlig for ordførere å ta imot gaver, er også anklaget for å ha sagt ja til å motta en bil fra entreprenøren. I tillegg mener etterforskerne å ha funnet bevis for at både hun og hennes forgjenger ble bestukket med penger. Blant annet foreligger det lydopptak av en samtale som tilsier at den tidligere ordføreren Díaz Alperi på et tidspunkt mottok et større beløp.

Lar seg ikke stoppe av tiltale
Dommeren i Alicante som har hatt ansvaret for etterforskningen kunne ikke selv ta ut tiltale mot de to politikerne på grunn av deres rolle som folkevalgte til parlamentet i Valencia. Han har derfor overført saken til høyesterett i Valencia, der man nå regner med at det vil bli tatt ut tiltale.  

Det siste Sonia Castedo har sagt om saken er at hun ikke kommer til å trekke seg selv om det blir tatt ut tiltale. Begrunnelsen for dette er at hun forbeholder seg retten til å forsvare seg, noe hun mener at hun ikke har hatt anledning til å gjøre de siste to årene.

Av Ole C. Glad

 

Alicante-korrupsjon til høyesterett

PP-ordfører: Normalt å motta "gaver"

IKEA-planleggingen henger i løse luften

Korrupsjonsskandaler på rekker og rad

Matas (PP) dømt for korrupsjon

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter