Første sydentur for Olga (82)

Publisert

Lev livet-livet ut, er mottoet til stiftelsen ”Livsglede for eldre”.  De tok med seg Olga Bue og fjorten andre pensjonister fra Lindesnes og Spangreid omsorgssenter på sydentur. Det norske ferie og helsesenteret Solgården på Costa Blancakysten har et tett samarbeid med stiftelsen og for Olga Bue er sydenturen noe av det største hun har opplevd forteller hun til Spaniaposten.

– Jeg var så redd. Jeg har aldri flydd før, forteller Olga Bue, mens hun skjelver i stemmen og veiver med hendene for å beskrive den store redselen.

Lev livet-livet ut, er mottoet til stiftelsen ”Livsglede for eldre”.  De tok med seg Olga Bue og fjorten andre pensjonister fra Lindesnes og Spangreid omsorgssenter på sydentur. Det norske ferie og helsesenteret Solgården på Costa Blancakysten har et tett samarbeid med stiftelsen og for Olga Bue er sydenturen noe av det største hun har opplevd forteller hun til Spaniaposten.

– Jeg var så redd. Jeg har aldri flydd før, forteller Olga Bue, mens hun skjelver i stemmen og veiver med hendene for å beskrive den store redselen.

– Jeg kunne ikke tro det var sant, at jeg skulle til syden. Men jeg ville ikke dra uten Lilly, støttekontakten min. Vi er gode venner og så er vi ikke så langt fra hverandre i alder heller, forteller Olga med et stort lurt smil.

Støttekontakten Lilly Røksland ler og forteller at hun har hjulpet Olga i mange år. Olga er i dag bundet til rullestol etter å ha hatt et slag. Synet er også svært dårlig og i tillegg har hun leddgikt. Likevel er Olga alltid i godt humør, forteller støttekontakten.

– Da jeg kom ut av flyet skjønte jeg ikke noe. Jeg var så langt hjemmeifra, forteller Olga

– Jeg har aldri sett på maken. Her er det så fint. Det er blomster alle veier. Jeg kan ikke få sånne til å leve hjemme, sier Olga og peker mot de frodige blomsterformasjonene på Solgården.

Olga har aldri satt sine bein utenfor Norges grenser. Livet har dreid seg om dyrene hennes og jobben på spinneriet til Sjølingstad Uldvarefabrikk, som på 1980-tallet ble et museum.

Mannen til Olga døde for noen år siden og gutten som hun fødte ble bare fire dager gammel.

– Man må bare leve videre. Hva annet kan en gjøre?  Jeg kan ikke klage. Jeg har det så godt som det går an å ha det, sier Olga og nikker bekreftende til sine ord.

En av hjelperne går forbi og skyter inn at selv om Olga ikke har barn, så er det hun som får mest besøk. Olga smiler og sier: ” ja det er sant det”.

Uvant turisttilværelse

Olga nyter øyblikkene på Solgården. Masse inntrykk skal fordøyes og en av hjelperne forteller om jubel da Olga prøvde badebassenget på Solgården.

– Det var gyselig. Det var hærlig. Det var varmt. Jeg badet, sier Olga og skinner som en sol.

Hun har ikke badet siden 50-tallet og det oppvarmede svømmebassenget på Solgården gjorde godt både for leddgikta og sjela til den åttitoårige humørsprederen. Hun klarer ikke å få rost stedet nok, men om hun kunne tenke seg et lengre opphold på Solgården i fremtiden, vet hun ikke.

– Jeg kan jo ikke leve slik, jeg er jo ikke vant til det, sier Olga med et bestemt blikk.

Livsglede for eldre
Lise Vea er leder for ”Livsglede for eldre” i Lindesnes kommune og sier at målet med oppholdet er å forlenge sommeren til de eldre, øke livsgleden og bedre helsen.  Hun syntes det burde være en resept på tilbud som dette.

– Alt med turen er positivt og man ville ende opp med en gevinst, sier Lise engasjerende.

Direktør ved Solgården, Pablo Sbertoli, dytter Olga i rullestolen rundt omkring i blomsterhagen til anlegget og hun ler og smiler bredt. Pablo forteller at stiftelsen ”Livsglede for eldre” jobber med mye det samme som Solgården og at samarbeidet startet for to år siden.

Lise Vea forteller videre at de fleste av damene fra Lindesnes og Spangreid omsorgssenter har selv spart tohundre kroner hver uke over lengre tid før sydenturen ble en realitet.

– Det er en god del folk som først begynner å reise når de kommer opp i årene, sier Pablo.

Han informerer om at Solgårdens konsept er å tilrettelegge turer slik at det ikke skal være utrygt å reise til syden. De prøver å ta vekk alle faktorer som kan være skremmende for deres kundegruppe. Derfor snakker alle de ansatte norsk, inkludert helsepersonalet. Maten er tilpasset norske ganer og kunden blir hentet og tatt vare på av norsk personale allerede på flyplassen ved ankomststedet.

– Mottoet vårt er lev livet-livet ut og det er jo det vi gjør, sier lederen av ”Livsglede for eldre”.

– Det er helt fantastisk, det sier så mye, svarer Solgårdens direktør smilende.

Humøret er på topp blant alle de tyve tilreisende. Forfatter Marit Stokke, er en av deltagerne i Lises gruppe.

– Vi er de samme menneskene inne i oss, selv om vi blir eldre. Det er bare kroppen som ikke er med. Gjennom ”Livsglede for eldre” får vi hjelp til å leve livet, for livet er ikke ferdig selv om vi er eldre, sier forfatteren.

– Jeg vil ikke gå glipp av noe på denne turen. Sove kan vi gjøre når vi kommer hjem, sier Marit Stokke med et stort smil.

 

Fakta om ”Livsglede for eldre”

«Stiftelsen Livsglede for Eldre» ble opprettet den 15. september 2006 av sykepleiestudentene Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita Verdal. Stiftelsen har sitt sete i Kristiansand. Det er en frivillig og landsomfattende stiftelse som er trosmessig og partipolitisk nøytral. Stiftelsen fungerer som en paraplyorganisasjon for alle lokalavdelingene.

Siden september 2005 har gründerne, Annette og Elin reist landet rundt og holdt foredrag om deres initiativ og arbeid med ”Livsglede for Eldre” for å spre konseptet over hele Norge. Det har spredd seg i rekordfart og Stiftelsen har i dag litt over fire årsverk.

Stiftelsen arbeider for å bedre hverdagen for eldre gjennom tilrettelegging av aktivitetstilbud som er forebyggende og helsefremmende. De gir tilbud om kontaktskapende aktiviteter på tvers av generasjoner og vil fremme en god eldreomsorg gjennom respekt, trivsel, helse og kultur.

 

Les også: 

Pablo Sbertoli – ny direktør på Solgården

Nytt bygg og ny hage på Solgården

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter