Fornøyd med skotsk ”nei”

Publisert

Resultatet av folkeavstemningen i Skottland har blitt mottatt med stor tilfredshet av den spanske statsministeren Mariano Rajoy (PP). Det var en lettet statsminister som fredag 19. september våknet opp til nyheten om at skottene hadde stemte nei i folkeavstemningen om uavhengighet fra Storbritannia.

Resultatet av folkeavstemningen i Skottland har blitt mottatt med stor tilfredshet av den spanske statsministeren Mariano Rajoy (PP).

Det var en lettet statsminister som fredag 19. september våknet opp til nyheten om at skottene hadde stemte nei i folkeavstemningen om uavhengighet fra Storbritannia.

Unngikk alvorlige konsekvenser
Allerede tidlig om morgenen samme dag sendte statsministeren ut en offisiell uttalelse, hvor han feirer resultatet og gleder seg over at “skottene har unngått alvorlige økonomiske, sosiale, institusjonelle og politiske konsekvenser som ville ha kommet i kjølvannet av Skottlands separasjon fra Storbritannia og Europa.”

I sin uttalelse gratulerer Rajoy det skotske folket som ”bestemt, klart og utvetydig har ønsket å holde seg innenfor Storbritannia og EU.”

Rajoy understreker samtidig at han ønsker å fordype samarbeidet med Skottland og at landet er en viktige partner i utviklingen av EU som politisk prosjekt.

-I går valgte skottene mellom segregering og integrering, mellom isolasjon og åpenhet, og mellom stabilitet og usikkerhet. Skottland har valgt den absolutt beste alternativet for alle, både for landets egne innbyggere, men også for resten av de britiske borgerne og for resten av Europa.

Nei-resultatet i folkeavstemningen om skotsk uavhengighet fra Storbritannia har også påvirket ordskiftet i den nasjonale politiske debatten om Catalonias selvstendighet.

Grunnlovsstridig
Motstanderne mot katalansk selvstendighet mener grunnloven av 1978 slår fast at det må arrangeres en nasjonal folkeavstemning dersom noen regioner ønsker å løsrive seg fra Spania. De mener derfor at en folkeavstemning begrenset til innbyggerne i Catalonia er i strid med grunnloven og dermed ulovlig.

Det skotske eksempel
Den katalanske presidenten Artur Mas (CIU) mener derimot den eneste måten å løse bitre konflikten rundt Catalonias suverenitet er ved å følge det han kaller det ”skotske eksempel.”

Regionspresidenten føler at hans sak er “forsterket av den demokratiske leksjonen gitt av Storbritannia.”

– Madrid bør forstå at å blokkere den katalanske folkeavstemning ikke vil fungere. Den eneste måten å løse denne utfordringen på demokratisk vis er å sette seg rundt forhandlingsbordet og snakke om folkeavstemning, mener Mas, som hadde kalt sammen det katalanske parlamentet til ekstraordinært plenumsmøte fredag formiddag for å vedta en konsultasjon om Catalonias selvstendighet den 9. november i år.

Vil endre grunnloven
Den nyvalgte lederen for landets største opposisjonsparti PSOE, Pedro Sanchez, foreslår en tredje utvei på den betente og langvarige konflikten. Sosialistlederen utfordrer statsminister Rajoy til å reformere den spanske grunnloven for på den måten å løse det Sanchez kaller mener er en nasjonal krisetilstand.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter