Folkestøtte til film mot okseløp

Publisert

En dokumentar om dyremishandling i Spania får massiv støtte gjennom crowdfunding. Filmen heter Santa Fiesta og har til nå mottatt over 22.000 dollar fra enkeltpersoner og organisasjoner. Prosjektet består av reportasjer som er gjort i skjul på forskjellige steder i landet der okseløp og andre middelalderske tradisjoner fremdeles holdes i hevd. I følge dokumentaren blir til sammen rundt 60.000 dyr av forskjellige slag hvert år drept i slike stevner.

Dokumentarfilmen Santa Fiesta (Hellige fest) er lagd av et lite team på fire personer som har reist rundt i Spania i tolv måneder og med skjult identitet gjort opptak av forskjellige folkefester der tortur og drap av dyr inngår i feiringen. Filmskaperne hadde på forhånd satt seg som mål å få inn 19.000 dollar til produksjonen gjennom pengeinnsamling på Internett (crowdfunding). Responsen har vært overveldende med bidrag fra organisasjoner og over fire hundre private givere fra hele verden. To dager før kampanjens avslutning 21. juni hadde prosjektet fått inn over 22.000 dollar.

Santa Fiesta som i følge filmskaperne inneholder dokumentasjon av «massedrap på dyr» er tatt opp på folkefester (fiestas populares) av typen Torneo del Toro de la Vega i Tordesillas og Bous a la Mar i Dénia. Arrangementene har til felles at en terget okse sendes ut i folkemassene, jages rundt, slites ut og drepes. Flere av arrangementene har røtter tilbake til middelalderen og skjer etter bestemte ritualer som for eksempel at oksen skal drepes med spyd som i Toro de la Vega eller utstyres med fakler på hornene før den slippes ut i folkemengden som under «toro embolado» i Arañuel.

Les om noen av de mest beryktede stevnene i Spania:

Protest mot okseløp endte i steinkasting

Okseløpene i Dénia skal etterforskes

Sterke reaksjoner mot okseløp

Mesteparten av pengene til filmen kommer fra organisasjoner som La Tortura No es Cultura (Tortur er ikke kultur), Animal Guardians og det internasjonale nettverket mot tyrefekting og okseløp Red Internacional Antitauromaquia. Sistnevnte initiativ består av mer enn 100 organisasjoner i 20 forskjellige land i verden med til sammen over 600.000 medlemmer.

Presidenten i La Tortura No es Cultura (LTNEC), Marta Esteban, sier i en uttalelse i avisen El Mundo at organisasjonen støtter Santa Fiesta fordi de mener filmen en nødvendig for å få i gang debatt om dyremishandlingen som fremdeles foregår under spanske folkefester.

I følge LTNEC-lederen er det «uakseptabelt» at disse stevnene «i det 21. århundre» fremdeles arrangeres i Spania. Hun håper nå at filmen vil vekke til livet samvittigheten hos innbyggere og politikere slik at man kan få slutt på disse arrangementene.

Informasjonen filmskaperne har samlet inn tilsier at det hvert år drepes rundt 60.000 forskjellige dyr som okser, hester, griser og gjess under slike feiringer i Spania. Regissør Miguel Ángel Rolland håper nå at filmen skal bli mer enn bare en god dokumentar. Han og resten av temaet har ønsket å danne en felles front mot mishandlingen av dyr i Spania og mener at sannheten, vist i et «universelt og udiskutabelt språk, lyd og bilde», vil få folk til å reagere.

Santa Fiesta er lagd av produsent og regissør Miguel Ángel Rolland, foto- og kameraansvarlig Roberto San Eugenio, lydansvarlig Pablo Rodríguez og fotograf Kike Carbaja og skal vises på internasjonale filmfestivaler rundt omkring i verden.

Foto: En okse får fakler på hornene under et stevne i Almassora i Castellón (Ikke hentet fra filmen Santa Fiesta).

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter