FN ber Spania flytte Francos grav

Publisert

De forente nasjoner (FN) har bedt Spania om å flytte graven til Francisco Franco. Den tidligere diktatoren har siden sin død i 1975 ligget begravet ved landets offisielle krigsmonument fra den spanske borgerkrigen. Monumentet er opprinnelig ment som et minnesmerke over ofrene på begge sider i krigen, noe som vanskeliggjøres av at Franco fremdeles ligger begravet der. Opposisjonspartiet PSOE har i flere år bedt om at diktatoren flyttes, mens regjeringspartiet Partiodo Popular, hvis historie er knyttet til Francos diktatur, er imot.

FNs arbeidsgruppe for bortføringer (Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances) kritiserer spanske myndigheter for ikke å ta et ordentlig oppgjør med fortiden. Basert på intervjuer og undersøkelser gjort i Spania i september i fjor har FN kommet med en ny rapport offentliggjort torsdag 31. juli der det foreslås en rekke tiltak for å gjenopprette historien.

Den spanske regjeringen oppfordres blant annet til å opprette en egen «sannhetskommisjon» av uavhengige eksperter til å kartlegge omfanget av menneskerettsbruddene som skjedde under borgerkrigen og diktaturet. FN ønsker også at arbeidet med å åpne massegraver og identifisere bortførte og forsvunne etter krigen overvåkes av det spanske rettsvesenet og at alle forsvinningssaker etterforskes. I tillegg blir regjeringen Rajoy (PP) bedt om å ta Historieminneloven av 2007 på alvor og fjerne symboler og gatenavn etter Franco-regimet.

Sistnevnte punkt innebærer også flyttingen av graven til Franco som fremdeles befinner seg ved krigsmonumentet Valle de los Caídos (De falnes dal) like utenfor Madrid. Partido Popular har imidlertid så langt vist lite interesse for å etterkomme FNs krav.

Les også:

PP vil ikke fjerne Franco-navn

Tillater ikke åpning av massegrav

Ber om at Franco flyttes

 

Foto: Valle de los Caídos (De falnes dal) utenfor Madrid der tidligere diktator Francisco Franco ligger begravet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter