FN ber Spania etterforske Francodiktaturet

Publisert

Under et toppmøte om menneskerettigheter i FN, ble Spania kraftig kritisert for aldri å ha etterforsket forbrytelsene utført under Francodiktaturet. En rekke land og internasjonale organisasjoner har levert klager til FN etter at dommer Baltasar Garzon har blitt stilt for retten anklaget for å ha innledet en etterforskning mot Francodiktaturet. FN oppfordrer nå Spania til å igangsette en prosess for å avdekke forbrytelsene fra diktaturtiden.

En talsmann for Colombias delegasjon under toppmøtet sa at ”sannheten er en fundamenal rett” og at han håper Spania vil fortsette å utøve loven for historisk gjennopprettelse – la Ley de la Memoria Historica. Mexicos talsmann anbefalte Spania ”å etterforske og reparere” skadene fra diktaturtiden, mens Cubas representant uttrykte at han håper den spanske regjeringen vil intensivere prosessen med å kartlegge forbrytelsene mot menneskeheten som ble utført under Franco.

Amnesty International og Human Rights Watch rettet begge tungtveiende kritikk mot prosessen mot dommer Baltasar Garzon. En talsmann for sistnevnte organisasjon sa at han syntes det er rart at det er de latimamerikanske landene som er pådrivere for at Spania skal etterforske diktaturtiden, mens de europeiske landene forholder seg forbausende tause.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter