Fjernet liket av facist fra katedralen i Sevilla

Publisert

Det var rundt midnatt 2. november at man fjernet liket av den militære kuppmakeren Gonzalo Queipo de Llano og Francisco Bohórquez som var militær jurist og jobbet tett med LLano. En fra et begravelsesbyrå tilbrakte mindre enn ti minutter her i det man hentet og kjørte bort restene fra den kjente Macarena-katedralen i Sevilla.

Den ene av de to befant seg under et alter oppført til ære for Josef (San Jose) like ved katedralens utgang.

At man fjerner disse fasistene kommer som en konsekvens av krav fra den spanske regjeringen og prosesser knyttet til “lov om historisk hukommelse”. Regjeringen måtte sende et krav til den katolske ordenen som kontrollerer katedralen, la Hermandad de la Macarena. Det er den samme ordenen som hadde utnevnt Queipo de Llano “æresmedlemm og storebror”.

Som del av denne loven endrer man navn på gater som er oppkalt etter fasister og folkemordere. Og deres lik fjernes fra hedersplass, ofte ved eller under alterne i spanske katedraler. Mest kjent var prosessen rundt fjerningen av diktatoren selv Francisco Franco. Også Prio Riveras lik ble fjernet fra en kirke i Madrid til en litt mer diskret gravplass.

Queipo de Llano ledet blant annet erobringen av Sevilla hvor han beordret massedrap i etterkant. Han ble også kjent for sine fantasifulle påstander om hvordan femten nasjonalister erobret Sevilla fra rundt 100.000 bevæpnede kommunister.

Francisco Bohórquez er blant annet mannen som signerte ordrene om at republikanske fanger skulle skytes. Han var opprinnelig fra en landsby i Cadiz-provinsen hvor hans far var ordører. Bohórquez ble utdannet jurist fra Madrid og han endte opp som militær jurist for nasjonalistene.

Lå under alteret

Den ene av de to befant seg under et alter oppført til ære for Josef (San Jose) like ved katedralens utgang. Flere av Bohórquez’s familiemedlemmer hadde samlet seg i kriken i timene før Francisco Bohórquez skulle “opp og ut” sammen med Queipo de Llano.

Beholdt makten selv under “demokratiet”

At man i Spania har hedret fasister frem til nylig henger sammen med hvordan landet gikk ut av diktaturet, men lot mange av de samme personene fortsette som politikere og grunnleggere av f.eks. dagens Partido Popular.

Partiet har aktivt jobbet mot loven om “historisk minne” som er presset frem av PSOE. Man må også huske at det var ved å love den katolske kirken større innflytelse i Spania at man fikk kirkens støtte i forkant av militærkuppet mot republikken som endte opp i borgerkrig og diktatur. Derav det lange og tette forholdet mellom spanske høyreside og den katolske kirken.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter