Fengslede dukkespillere satt fri

Publisert

De to personene som fredag 5. februar ble varetektsfengslet for å ha fremført et upassende dukketeater i Madrid er satt fri. De to var fengslet beskyldt for å ha oppfordret til hat og terrorisme. Senere har det kommet frem at innholdet som det ble reagert på i forestillingen var ironisk og tatt ut av sammenheng. Fengslingen har fått kritikk fra flere hold, sett på som et klart brudd på ytringsfriheten i Spania. Den ble imidlertid støttet av Partido Populars innenriksminister Jorge Fernández Díaz som i en uttalelse mente det måtte bli slutt på denne typen satire i samfunnet.

De to dukkespillerne fikk onsdag 10. februar slippe ut av fengsel etter fem dager i varetekt. Tiltalen mot dem er imidlertid opprettholdt og utstyret til dukketeateret konfiskert.

Den aktuelle teaterforestillingen inngikk i kommunens karnevalsfeiring i Madrid og ble fremført på Plaza de Canal i bydelen Tetuán. Stykket inneholdt sterke virkemidler, blant annet drapet på en dommer og en nonne. Senere har det kommet frem at elementene som førte til fengslingen var tatt ut av sammenheng. Både nonnen og dommeren var onde personer i stykket. Det samme gjaldt de andre uttrykkene som var kritisert, inkludert plakaten som ble vist frem der det stod «Gora Alka-ETA» (Leve al-Qa-ETA på baskisk), en sammenslåing av de to terroristgruppene al-Qaeda og ETA.

Arrestasjonen og fengslingen som skjedde fredag 5. februar var begrunnet med at dukkespillerne oppfordret til hat og terrorisme. Dette ble senere støttet av Partido Populars innenriksminister Jorge Fernández Díaz som i en uttalelse mente det måtte bli slutt på denne typen satire i samfunnet. Fra dukkespillernes side skal det hele imidlertid ha vært ment som ironi og inngikk i teaterstykkets satire (samfunnskritikk).

Les: I fengsel for dukketeater

Stykket var ikke beregnet på barn. Dette hadde imidlertid ikke kommet frem på forhånd og flere barn var derfor tilstede. Arrestasjonen av de ansvarlig skal ha kommet etter enkelte av foreldrene ringte politiet. Den påfølgende fengslingen skapte sterke reaksjoner fra en rekke politikere i landet. Blant dem var Madrids egen ordfører Manuela Carmena som beklaget innholdet i forestillingen og mente det var upassende for barn, men at fengsling var en overreaksjon.

Foto: Forestillingen som ble vist i Madrid (La Bruja y Don Cristóbal) av teatergruppen Titeres desde Abajo, fredag 5. februar.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter