EU vil ikke subsidiere tyrefekting

Publisert

Europaparlamentet har med overveldende flertall sagt nei til å subsidiere tyrefekting. De kontroversielle arrangementene har aldri fått penger direkte, men spanske bønder som driver oppdrett av okser til bruk i tyrefekting mottar hvert år millioner av euro. Torsdag 28. oktober besluttet imidlertid EUs lovgivende organ at støtten skal stoppes. For at vedtaket skal kunne settes ut i livet må det også godkjennes av EU-kommisjonen. Regelendringen vil derfor tidligst kunne få betydning for budsjettet for 2017.

Til nå har ikke EU stilt krav til hva spanske bønder kan drive med av oppdrett så lenge virksomheten har kunnet defineres som jordbruk eller husdyrhold. Med det nye vedtaket i Europaparlamentet vil dette bli endret. Beslutningen kommer etter et initiativ fra Det europeiske grønne parti.

I den nye påskriften som følger budsjettet for 2016 heter det at subsidier som brukes til oppdrett av osker til bruk i tyrefekting representerer et «klart brudd» med unionens konvensjon om human behandling av dyr innen landbruk.

En representant for det grønne partiet estimerer overfor avisen El País at spanske bønder som driver oppdrett til tyrefekting hvert år mottar rundt 130 millioner euro av EU. For å få stoppet disse subsidiene må vedtaket også godkjennes av Europakommisjon, EU-apparatets utøvende organ. Den nye regelendringen vil derfor ikke kunne påvirke neste års budsjett, men vil tidligst få betydning for 2017.

Prinsipielt anses imidlertid vedtaket som viktig. Det europeiske grønne parti har også tidligere fremmet liknende forslag, med aldri før fått flertall for beslutningen. Vedtaket regnes derfor som et lite gjennombrudd i kampen mot tyrefekting.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter