EU-dom gjør det billigere å arve

Publisert

Den spanske arve- og gavelovgivningen er ikke i samsvare med EUs lovverk. Dette slås fast i en avgjørelse i EU-domstolen den 4. september. Domstolen mener spansk lovgivning forskjellsbehandler utlendinger, ikke bosatt i Spania, som arver f.eks. eiendom her. Avgjørelsen gjør det billigere for nordmenn som arver bolig i Spania. Arveskatten man blir ilagt vil bli lavere.

Den europeiske domstol mener skattefordelene som nasjonale borgere har i visse selvstyrte regioner representerer et brudd på prinsippet om fri bevegelse for kapital som er nedfelt i EU-traktatene. Domstolen beordrer Spania å tilbakebetale pengene landet har krevd inn for mye i arveavgift.

Kjennelsen er et resultat av appeller fra EU-kommisjonen, som to ganger har bedt Spania om å endre den nasjonale lovgivningen. PSOE-regjeringen til Jose Luis Rodriguez Zapatero ignorerte anmodninger i 2010 og i 2011, og dermed startet EU-kommisjonen rettslige prosesser mot Spania i mars 2012.

Den spanske lovgivningen gir selvstyreregionene rett til å forvalte arveavgift og skatt på gaver. Problemet for EU er at utlendinger bosatt i Spania må betale en høyere arveavgiftssats enn nasjonale borgere.

Spania har ikke anledning til å anke dommen og dersom loven for arv og gaver ikke endres vil den spanske regjeringen bli ilagt bøter.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter