EU bøtelegger Spania

Publisert

Europakommisjonen mener Spania i flere år har feilinformert om landets offentlige underskudd og gjeld. Saken gjelder regionen Comunidad Valenciana der Partido Populars administrasjon i en årrekke bevisst skal ha opplyst for lave tall til unionens institutt for statistikk Eurostat. Forholdet anses som svært alvorlig og vil kunne ende med en bot på rundt 19 millioner euro.

Feilen Spania nå anklages for ble oppdaget i 2012 da landet måtte korrigere underskuddet de hadde oppgitt til EU etter å ha oppdaget feil på regnskapene i regionene Madrid og Valencia (totalt 4 milliarder euro mer i underskudd en først opplyst). I Madrids tilfelle skal det kun ha handlet om formelle feil, mens i Valencia avdekket man en systematisk feilrapportering til myndighetene i Brussel. Dette skal ha pågått i perioden 1988 til 2011 og gjaldt regionens utgifter til helse.

EU ser svært alvorlig på situasjonen. Avisen El País sammenlikner forholdet med eksempelet fra Hellas som i flere år skal ha oppgitt for lave tall på sine underskudd, en situasjon som til slutt endte med økonomisk sammenbrudd og krisehjelp fra EU.

I følge kilder til nyhetsbyrået Europa Press vil boten Spania skal ilegges være på rundt 19 millioner euro. Beløpet er ennå ikke vedtatt men skal stemmes over i løpet av de nærmeste dagene. Spania vil etter det ha anledning til å anke avgjørelsen.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter