Den baskiske separatistgruppen ETA kommer med nye løfter i den pågående fredsprosessen i Baskerland. Etter at gruppen i 2011 erklærte slutten på de voldelige aksjonene, har det vært press mot dem om å levere inn våpen og avvikle organisasjonen. Hvorvidt det er disse absolutte kravene de nå har planer om å innfri blir ikke opplyst. I et kommuniké til den baskiske avisen Gara begrenser de seg til å si at de vil komme med «betydelige bidrag» i prosessen.
I den nye beskjeden sier den forbudte organisasjonen at de opplever at «statene» (Spania og Frankrike) blokkerer fredsprosessen, men at flere initiativ i baskernes hjemland har gjort at man likevel har kommet til et «vendepunkt». Her nevnes organisasjonen for ETA-fanger (EPPK), som har lagt frem krav om løslatelser og bedre soningsbetingelser for de over 500 medlemmene som sitter i fengslet, fredskommisjonen opprettet av Foro Social, som består av en rekke sivile organisasjoner i Baskerland, og demonstrasjonen i Bilbao 11. januar i år.
I sistnevnte markering deltok over ett hundre tusen mennesker med krav om bedre soningsbetingelser for ETA-fanger og løslatelser, inkludert en rekke politiske partier – deriblant representanter for regjeringspartiet i Baskerland. Markeringen var samtidig et signal til Partido Popular og Spanias statsminister Mariano Rajoy om å endre den steile holdningen til konflikten og komme på banene i fredsforhandlingene.
ETA er igjen er klare til å delta i forhandlinger om en løsning på konflikten og sier de ønsker å bruke dialogen til å legge frem spørsmål som «direkte berører organisasjonen».
Euskadi Ta Askatasuna (ETA) ble dannet i 1958 som en politisk militant organisasjon til kamp for et uavhengig og fritt Baskerland. Organisasjonen regnes for å stå ansvarlig for drapet på 829 personer, 343 av dem sivile. I en tv-sendt tale 20. oktober 2011 kunngjorde den gjenværende ledelsen at det var slutt på de voldelige aksjonene.