Nærmere to tredjedeler av alle spanjoler mener kongen burde abdisere og mindre enn halvparten er for monarkiet. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført på vegne av avisen El Mundo. Tirsdag 7. januar ble det også kjent at kongens yngste datter Cristina tiltales for skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Det er første gang et medlem av den spanske kongefamilien trekkes for retten i en straffesak, en situasjon kongehuset helst ville vært foruten og som bidrar til å så tvil og monarkiets fremtid i Spania.
I en meningsmåling foretatt på vegne av avisen El Mundo svarer hele 62 prosent av de spurte ja til at kongen burde abdisere og vike plassen for sin sønn og tronarving Felipe. I tillegg svarer bare 49,9 prosent av de spurte at de er for monarkiet som styreform, en oppslutning som i følge målingene aldri har vært lavere.
Helt siden den famøse elefantjaktturen til Botswana i 2012 har det vært tvil om kongens popularitet. At kongen valgte å dra på en slik tur midt i krisetider ble tungt å svelge for selv de mest lojale tilhengerne av monarkiet. Turen kostet kongen æresmedlemskapet i World Wide Fund for Nature (WWF), en tittel han hadde hatt siden 1968.
I tillegg har helsen til den 76 år gamle monarken vært svekket av hoftebensbruddet som skjedde i Botswana og som var årsaken til at den hemmelige turen ble avslørt. Kongen måtte i all hast flys hjem til Spania og legges inn på sykehus, en situasjon det ble vanskelig å holde skjult for media. Kongen har etter dette vært operert fem eller seks ganger, både for hofteproblemene og for ryggproblemer, og har vært sykmeldt deler av tiden. Den svekkede helsesituasjonen regnes som en av årsakene til at mange nå mener kongen burde abdisere og la sønnen Felipe overta.
Men i følge eksperter på kongehuset vil kongen trolig ikke si fra seg tronen med det første. Kongen spilte en viktig rolle i Spanias overgang fra diktatur til demokrati i 1975 og har vært regnet som en av de mest populære monarkene i Europa. Å trekke seg mens problemene er som verst og avisene preges av skandaleoverskrifter kan gi inntrykk av et svekket kongehus. Kongen vil derfor trolig stå i stormen og vente med å abdisere til problemene er løst.
En av de største utfordringene kongen skal overkomme er bedragerisaken mot svigersønnen Iñaki Urdangarín og den nye tiltalen mot prinsesse Cristina. Kongens yngste datter fikk tirsdag 7. januar status som siktet i saken, beskyldt for skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Saken startet da Urdangarín og hans kompanjong Diego Torres i slutten av 2011 ble tiltalt for bedrageri og underslag av 5,8 millioner euro gjennom nonprofit-organisasjonen Instituto Nóos. Kongehuset har siden det forsøkt å opprettholde et skille mellom ektemannens disposisjoner og prinsessens liv. Et slikt skille har imidlertid vist seg vanskelig.
I april 2013 fikk prinsessen status som medtiltalt til underslag. Senere ble hun fritatt fra tiltalen etter påtrykk fra statsadvokatens kontor og antikorrupsjonsenheten. Da provinsdomstolen på Mallorca trakk anklagen, ble det opplyst at prinsessen likevel ville bli etterforsket for skattejuks og hvitvasking av penger. Det er dette forholdet som nå har ført til ny tiltale.
Prinsessens eierinteresser og aktive rolle i styringen av firmaet Aizóon knytter henne til saken. Selskapet som hun eier sammen med ektemannen skal ha blitt brukt til overføring av pengene fra Instituto Nóos. Prinsessen skal ha brukt av midlene fra selskapet. Videre skal hun som eier av halvparten av firmaet ha gitt samtykke slik at ektemannen kunne gjøre sine disposisjoner, en mistanke som angivelig styrkes av at prinsessens underskrift dukker opp på flere sentrale dokumenter. Prinsessens advokat har annonsert at også den nye tiltalen vil bli anket. Dersom anklagen trekkes, vil hun sannsynligvis én gang for alle være ute av saken. Skulle det motsatte skje må hun møte i retten 8. mars og avgi forklaring.