Endrer loven for å stoppe Mas

Publisert

Regjeringspartiet Partido Popular vil endre loven for å stoppe regionspresident Artur Mas´ uavhengighetskamp i Catalonia. Lovendringen innebærer at den spanske forfatningsdomstolen Tribunal Constitucional kan brukes mot Mas ved at de får myndighet til å suspendere offentlige ansatte og folkevalgte som ikke føyer seg etter domstolens avgjørelser. Selv om de nye reglene skal gjelde generelt, regnes de som en direkte respons til katalanernes pågående kamp for uavhengighet fra Spania. Lovforslaget får sterk kritikk av opposisjonen, også blant partier som er imot katalansk uavhengighet.

Presidenten i Catalonia, Artur Mas, skrev ut nyvalg i januar i år. Valget som handler om et ja eller nei til uavhengighet for Catalonia skal holdes søndag 27. september. Etter å ha skrevet ut nyvalg gikk regionspresidenten sammen med andre uavhengighetspartier i det katalanske parlamentet og presenterte en egen valgliste. Målet er å vinne valget og erklære uavhengighet for Catalonia.

Den spanske forfatningsdomstolen har tidligere uttalt at prosessen for uavhengighet er i strid med grunnloven. Dersom domstolen får myndighet til å suspendere folkevalgte fra deres verv vil regionspresident Mas og eventuelle etterfølgere kunne stoppes med makt.

Partido Populars forslag til lovendring er av generell karakter og vil gjelde for alle regioner. Forslaget kommer imidlertid under en måned før valget i Catalonia og regnes derfor som en direkte respons til den katalanske uavhengighetskampen. I tillegg er lovforslaget presentert som en hastevedtak, noe som betyr at det ikke skal behandles etter vanlige prosedyrer men vedtas uten ordinær debatt i Kongressen. Dette har fått opposisjonen til å reagere.

Sosialdemokratene i PSOE betegner de konservatives sololøp som «illojalt», «uansvarlig» og «egenrådig». Flere partiledere har tatt til orde mot forslaget, blant annet lederen for det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, Pablo Iglesias, som minner om at «trusler ikke hjelper folk til å forstå». Han etterspør dialog og forståelse for at Spania er en nasjon av nasjoner. PP vil med sitt absolutte flertall kunne stemme loven igjennom tross motstand fra en samlet opposisjon.

Les også:

Skriver ut nyvalg om uavhengighet

 

Foto: President i Catalonia, Artur Mas (CiU).

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter