Eks-minister får utreiseforbud

Publisert

Tidligere finansminister i Spania og forhenværende leder for Det internasjonale pengefondet Rodrigo Rato er bedt om å levere inn passet sitt. Den lenge så profilerte PP-politikeren har under et rettsmøte i Madrid tirsdag 6. oktober fått fem dager på seg til å oppfylle kravet. Rato er tiltalt for skatteunndragelse, hvitvasking av penger og korrupsjon. Kravet om innlevering av pass betyr at han i tiden fremover kun vil ha anledning til å reise innad i EU. I tillegg til utreiseforbudet vil det påligge et krav om månedlig meldeplikt ved domstolen i Madrid.

Både utreiseforbudet og meldeplikten som Rodrigo Rato nå er pålagt kommer etter krav fra statsadvokatens antikorrupsjonsenhet. Etterforskere i saken skal ha kommet over 6,5 millioner euro som det ikke finnes skatteopplysninger på, penger den tidligere finansministeren skal ha mottatt gjennom det spanske firmaet Kradonara 2001 SL, et firma han selv kontrollerer.

I følge spanske skattemyndigheter er det ikke betalt skatt av pengene, hverken hos firmaene bak transaksjonen eller hos Rato. Det er skal også være uklart hvor pengene kommer fra eller hva de er betaling for. Den opprinnelige overføringen til Kradonara kan imidlertid tilbakeføres til kontoer i Storbritannia, Gibraltar og Luxemburg, skriver avisen El País.

Rato skal også ha mottatt ulovlige betalinger i kommisjon på 835.000 euro da han var direktør i sparebankgruppen Bankia i 2011 og 2012. Pengene skal ha blitt betalt ham av de to firmaene Zenith og Publicis som på den tiden hadde ansvar for markedsføringen av Bankia, oppdrag som hadde en verdi på 46 millioner euro. Ni personer så langt tiltalt i saken.

Rodrigo Rato var lenge regnet som en av de store strategene i Partido Popular og var finansminister under hele Aznars regjeringstid fra 1996 til 2004. Deretter tok han over som sjef for Det internasjonale pengefondet fra 2004 til 2007, før han gikk over til å lede storbanken Caja Madrid og senere bankgruppen Bankia. Sistnevnte bank måtte overtas av staten i 2012 etter enorme tap. I dag står Rato tiltalt for regnskapsjuks i nevnte bank, samt skatteunndragelse, underslag, hvitvasking av penger og korrupsjon. Han ble arrestert 16. april i år, men ble løslatt senere samme dag. Den tidligere finansministeren skal ha hatt 78 kontoer i 13 forskjellige banker. Store deler av pengen skal ha vært plassert på kontoer i utlandet. Rato hevder selv at alt har skjedd lovlig og at pengene han er assosiert med kan tilbakeføres til familien og lovlige forretninger. I følge ham selv er han den første til å ønske fremgang i saken.

Foto: Rodrigo Rato feirer at Bankia går på børs i 2011.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter