Dom i voldtektssak skaper protester: Gruppevoldtekt ble til “seksuelt misbruk”

Publisert

Tusenvis av mennesker tok lørdag 28. april til gatene i Pamplona i protest mot dommen i den såkalte La Manada-saken. Fem menn i slutten av tyveårene skal under San Fermín-festivalen i 2016 ha lurt med seg en 18 år gammel jente inn i en oppgang og utnyttet henne på det groveste. I dommen er de fem frikjent for gruppevoldtekt og i stedet dømt for «seksuelt misbruk» med langt lavere straffer. Spanias regjering vil etter dommen se på muligheten for en «oppdatering» av landets straffelov.

Hver av de fem tiltalte i La Manada-saken er dømt til ni års fengsel. Snaue to år i varetekt kommer i fratrekk. Det er imidlertid ikke straffeutmålingen som har skapt indignasjon i Spania, men frifinnelsen for voldtekt. I følge flertallet av dommerne i saken ble jenta «misbrukt seksuelt», men ikke voldtatt. Reaksjonene mot dommen forsterkes av at en av dommerne stemte for for full frifinnelse. Den mannlige dommeren skal ha kalt hendelsen for «høylytt moro» og «fornøyelse» og kvinnens ubekvemslyder under overgrepet for «stønn av opphisselse».

Både samme dag som domsavsigelsen onsdag 26. april og i dagene etter tok folk til gatene i Pamplona, Madrid, Málaga og andre byer i Spania i protest mot dommen. Lørdag 28. arpil gikk tusenvis i demonstrasjon i Pamplona for tredje dag på rad.

Etter dommen har flere politiske partier åpnet for å revidere landets straffelov, inkludert Spanias regjering. Statsråd Íñigo Méndez de Vigo uttalte etter at dommen ble kjent at landets regjering respekterte domstolenes uavhengighet, men åpnet samtidig for å vurdere behovet for en «oppdatering» av dagens lovgivning.

 

“Patriarkalsk rettergang”

Voldtektssaken i Pamplona har fått stor oppmerksomhet i spanske aviser. Den har gått parallelt med Metoo-avsløringene i Hollywood og kampen mot vold mot kvinner i Spania.

Allerede før rettsbehandlingen kom i gang ble forsvarets forberedelser i saken gjenstand for kritikk. Det ble også reagert på hva dommeren som instruerte saken var villig til å tillate av beviser.

Blant annet ble en rapport fra privatdetektiver fra de tiltaltes forsvarere kritisert. Rapporten innholdt beskrivelser av jentas aktivitet på sosiale medier i tiden etter at hun hadde anmeldt saken. Målet med informasjonen skal ha vært å danne et bilde av jenta som en lettsindig kvinne som ikke oppførte seg på en måte som skulle tilsi at hun var blitt voldtatt.

Den sterke fokuseringen på jenta ble gjenstand for strekt kritikk i Spania. Mange mente hun var blitt et «dobbelt offer» der traumene etter voldtekten ble forsterket av tvilen som ble sådd om hennes troverdighet.

Både representanter fra kvinneorganisasjoner og juridiske eksperter i Spania karakteriserte bevisføringen i saken som kritikkverdig. Da saken kom i gang i november i fjor uttalte lederen for den spanske juristforeningen for kvinner Themis, Amalia Fernández, at man var vitne til en “patriarkalsk rettergang”. Etter dommen 26. april har både statsadvokaten og fornærmede anket til høyere rettsinstans. Jenta har helt siden anmeldelsen i juli i 2016 hevdet at hun ble voldtatt.

Les mer om saken: Voldtektssak ryster Spania: «Rettssak mot de tiltalte, ikke offeret!»

 

Sakens bakgrunn

Natt til 7. juli 2016 kom en 18 år gammel jente fra Madrid bort fra reisefølget sitt under en tur til San Fermín-festivalen i Pamplona. Hun skal deretter ha kommet i prat med fem menn fra Sevilla på en benk i sentrum av byen. I følge fornærmede skal de fem, alle i slutten av 20-årene, ha gått sammen med henne gjennom byen, pratende, men stadig mer pågående. På et tidspunkt skal de ha dratt henne inn i en oppgang og voldtatt henne.  

De dømte har hele tiden nektet straffeskyld og hevder jenta frivillig var med på handlingen. Dette skal ha blitt forsvart med at jenta ikke hadde vist tegn til fysisk motstand. På spørsmål i retten om hvorfor hun ikke hadde gjort motstand, skal hun ha forklart at hun “bare ville at de skulle bli ferdige”. Mennene skal ha filmet overgrepet. I opptakene fremgikk det i følge politiet at jenta forholdt seg passiv, mens bevegelsene hennes ble styrt og kontrollert av mennene. Hun skal ha hatt øynene lukket og ikke sett at de filmet.

Jenta skal etter det skjebnesvangre møtet ha blitt etterlatt i oppgangen der voldtekten skal ha funnet sted. I tillegg skal overgriperne ha fratatt henne mobilen, noe som førte til at hun ikke kunne tilkalle hjelp. Hun ble senere funnet sittende gråtende på en benk i nærheten, hvor forbipasserende skal ha blitt oppmerksomme på henne og ringt til politiet.

 

Flere ofre

De fem voldtektsmennene er blitt kjent som La Manada (“Ulveflokken”), et navn de skal ha gitt seg selv og som har fått en ny betydning etter at saken mot dem ble kjent. Etter dommen i Pamplona, har et nytt offer stått frem. To måneder før overgrepet på den 18 år gamle jenta skal en annen ung kvinne fra Pozoblanco (Córdoba) ha blitt voldtatt av fire av medlemmene i gjenngen. Kvinnen har i et intervju i spansk media uttrykt støtte til voldtektsofferet i Pamplona og annonsert at hun også vil anmlede saken. 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter