«Død» fange våknet før obduksjon

Publisert

Et fengsel i Asturias i Nord-Spania risikerer søksmål etter å ha sendt en levende fange til obduksjon. Mannen på 29 år var blitt funnet på cellen om morgenen, tilsynelatende uten tegn til liv. Etter standard prosedyre skal han derfor ha blitt sendt til obduksjon. Rettsmedisinsk personell skal senere ha oppdaget at mannen ikke var død, da likposen begynte å røre på seg.

Til sammen fem timer skal ha gått fra mannen i Villabona-fengselet ble funnet “død” på cellen til han våknet til live igjen på obduksjonssalen ved rettsmedisinsk institutt i Oviedo i Asturias. I mellomtiden skal mannens familie ha blitt informert om dødsfallet. Familien vurderer nå søksmål mot fengselet.

Hendelsen som skjedde den 7. januar i år vekker oppsikt i Spania. Det settes spørsmålstegn ved om rutinene i fengselet er gode nok. Søkelyset rettes mot fengselsledelsen som rapporterte at fangen var død og startet prosedyren med overføring til obduksjon. 

Hele tre leger (to fengselsleger og en rettsmedisinsk lege) skal ha konkludert med at den 29 år gamle mannen manglet puls og var død. Han ble deretter lagt i en likpose og fraktet til rettsmedisinsk institutt, noe som er standard prosedyre ved plutselige dødsfall i fengselet. Rettsmedisinsk personell skal senere ha fått seg et sjokk av de sjeldne, da posen plutselig rørte på seg og de hørte snorkelyder.

Mannen ble umiddelbart sendt til universitetssykehuset i Asturias der han skal ha kommet seg etter å ha mottatt nødvendig medisinsk behandling.

En intern etterforskning skal være igangsatt ved fengselet for å finne årsaken til legenes “fatale” diagnose. I følge opplysningene som er kommet frem i saken lider mannen av flere sykdommer og skal ha vært uvel kvelden før. Det ble først spekulert i om han på tidspunktet for legenes undersøkelse kan ha vært i en kataleptisk tilstand av nevrologisk immobilitet, noe som kan gjøre at vanlige livstegn som pust og puls uteblir i perioder. Denne teorien er senere avvist.

Den reell årsaken til mangel på synlig puls og åndedrett skal ha vært at mannen kvelden før hadde forsøkt å ta livet sitt ved å kaste i seg en neve piller. Kritikken av fengselet opprettholdes imidlertid, forsterket av spørsmålet om hvordan den innstatte hadde fått tak i medikamentene. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter