Den myrdede russiske avhopperen Maxim Kuzminov gikk rett i “løvens hule”

Publisert

Etter å ha fløyet helikopteret sitt inn i Ukraina, forflyttet piloten seg i all stillhet til det spanske Middelhavet, men han valgte et område fullt av russiske og ukrainske innbyggere. Noen lokale sier at det kan ha gjort ham lett gjenkjennelig.

Den spanske storavisen El Pais har gjort et poeng ut av det store antallet russere og ukranianere i området avhopperen flyttet til under falskt navn.

Foran bygningen der den russiske piloten Maxim Kuzminov ble skutt og drept, i boligområdet La Cala de Villajoyosa ved den spanske middelhavskysten, ligger det en bar som tar imot kunder fra hele verden og som drives av østeuropeere. Eierne, som helst ikke vil at stedets navn skal knyttes til en så grusom hendelse, sier at Kuzminov aldri var der. I stedet skal mannen som i august hoppet av til Ukraina med kamphelikopteret sitt og deretter i all stillhet flyttet til dette hjørnet av Alicante-provinsen, ha foretrukket å spise frokost bare hundre meter unna, i et annet etablissement hvis navn eierne heller ikke vil ha på trykk. Det var her Kuzminov av og til bestilte en flat white og en ristet brødskive toppet med fersk tomat og skinkeskiver, en tradisjonell frokost for de hovedsakelig spanske kundene som samles der. “Han var en helt vanlig fyr, han skilte seg ikke ut på noen måte”, sier eieren. “Han kom inn, satte seg ned og konverserte ikke.” Kanskje hadde den russiske eks-soldaten, som ble anklaget for landsforræderi av hjemlandet sitt, på det tidspunktet innsett at han hadde gått inn i løvens hule ved å velge å gjemme seg i denne delen av verden.

Piloten foretrakk også å handle i et spansk supermarked, til tross for at det mindre enn hundre meter fra åstedet ligger en butikk som spesialiserer seg på østeuropeiske produkter. I det samme nabolaget ligger det også et lokale som brukes som ortodokst tempel, og under en kilometer unna bygger de rumenske troende en egen kirke. “Russere og ukrainere er godt etablert her, og de har alle slags tjenester tilgjengelig”, sier Antonio, José og Alberto, tre venner som deler bord i baren der offeret av og til spiste frokost. “Kanskje det var lett for noen å kjenne ham igjen…” Ifølge eieren av etablissementet “ser det imidlertid ut til at [Kuzminov] ble tatt fordi han forsøkte å ta med seg kjæresten sin” fra hjemlandet. Verken denne eller andre hypoteser er blitt bekreftet i en etterforskning som er omgitt av det ytterste hemmelighold.

Til å begynne med virket Kuzminovs valg kanskje som en god idé. I enklaven La Cala, bare 300 meter fra stranden, møtes tre byer, knapt adskilt av en håndfull gater: Villajoyosa, Finestrat og Benidorm. Drapet skjedde på parkeringsrampen til boligkomplekset Cala Alta i Villajoyosa, en by hvor det ifølge den kommunale folketellingen bor 1200 ukrainere og 800 russere. I Alicante-provinsen som helhet viste folketellingen i 2022 at det bor henholdsvis 11 695 ukrainere og 17 457 russere i noen få kommuner som Torrevieja, Villajoyosa og Altea, en liten by som ligger bare en halvtime fra La Cala, på den andre siden av skyskraperne i Benidorm.

Boligkomplekset der skyteepisoden fant sted, er en bygning fra 2006, der boligene for det meste ble brukt som fritidsboliger og lå brakk om vinteren. Så førte covid-19-pandemien, den påfølgende krisen og invasjonen i Ukraina til at det ble fylt med “utlendinger til leie”, som et valenciansk par som bor i nærheten, og som ikke ønsker å oppgi navn, uttrykker det. “Det har tatt seg litt opp, og de bygger svømmebasseng, noe de ikke hadde før.” Naboene forlater eiendommen i all hast og unngår journalistenes spørsmål. Enten jobber de hjemme og kjenner ingen i komplekset, eller så har de nettopp kommet til byen. Alle virker fast bestemt på å glemme Kuzminovs tid der.

Den eneste offisielle informasjonen om skyteepisoden som endte Kuzminovs liv, er at noen ringte det spanske nødnummeret 112 klokken 16.48 den 13. februar og varslet om en angivelig ulykke, ifølge kilder med kjennskap til etterforskningen. Lokalt politi rykket ut og snakket med vitner som hevdet at de hadde sett en bil flykte i full fart fra området. Inne på den private parkeringsplassen fant betjentene raskt noen patronhylser. De varslet Guardia Civil, en nasjonal politimyndighet, som overtok etterforskningen. Først ble offeret identifisert som en 33 år gammel ukrainsk statsborger, men papirene hans viste seg å være falske. I virkeligheten var det Kuzminov, den russiske helikopterpiloten som hoppet av og overga seg til den ukrainske hæren i august 2023.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter