Demonstrerte for et samlet Spania

Publisert

I følge Barcelona-politiet deltok rundt 300.000 mennesker i markeringen. Organisasjonen Societat Civil Catalana som stod bak arrangementet og regjeringens delegasjon i Catalonia opererte imidlertid med andre tall og anslo oppmøtet til over 1,1 millioner. Demonstrasjonen var uansett betydelig og må kunne forståes som en støtteerklæring til den spanske regjeringens beslutning om å overta den politiske kontrollen i Catalonia og stanse den pågående uavhengighetsprosessen.

I følge lokal-politiets tellinger deltok rundt 300.000 mennesker søndag 29. oktober i demonstrasjonstog i Barcelona for et samlet Spania. Organisasjonen Societat Civil Catalana som stod bak arrangementet og regjeringens delegasjon i Catalonia opererte imidlertid med andre tall og anslo oppmøtet til over 1,1 millioner. Spanske og katalanske flagg ble båret gjennom sentrum av byen til slagordet “Leve Spania, leve Catalonia”. Demonstrasjonen var en støtteerklæring til den spanske regjeringens beslutning om å overta den politiske kontrollen over regionen og stanse den pågående uavhengighetsprosessen.

Demonstrasjonen var den andre store i sitt slag etter folkeavstemningen om uavhengighet 1. oktober. Markeringen var støttet av tre av landets største partier. Foruten det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP), deltok sentrum-høyrepartiet Ciudadanos (Cs) og det spanske arbeiderpartiet i Catalonia Partido Socialista de Cataluña (PSC/ PSOE).

Bak arrangementet stod organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC), med parolen “Vi er alle Catalonia. For sameksistens, fornuft!” (Tots som Catalunya. Per la convivència, seny!). SCC var også arrangør av den forrige store demonstrasjonen mot løsrivelse den 8. oktober, da rundt 350.000 mennesker deltok.

Les også: Stor demonstrasjon mot løsrivelse


Ja-siden faller på meningsmålingene

Den katalanske regjeringens prosess for løsrivelse fra Spania har skapt harme hos nei-siden i Catalonia. Store deler av befolkningen anser seg som både katalanske og spanske og mener regionsregjeringen aldri har hatt noe mandat for løsrivelse.

At over tusen små og store selskaper har forlatt Catalonia og flyttet hovedkontorene til andre steder i Spania har fått mange til å reagere og mobilisere til støtte for et samlet Spania.

Motstanden mot uavhengighetsprosessen fremgår også av nye meningsmålinger. Blant annet viste en spørreundersøkelse foretatt av avisen El Mundo i slutten av oktober at ja-prosenten hadde falt fra over 40 og til 33,5 prosent.

Les også: Flere selskaper forlater Catalonia

 

Nyvalg i Catalonia

Parlamentet i Catalonia erklærte fredag 27. oktober regionen for uavhengig stat med 70 mot 10 stemmer. Avstemningen ble boikottet av nei-partiene. Statsminister Mariano Rajoy annonserte dagen etter erklæringen at den katalanske regjeringen ville bli skiftet ut og at nyvalg skulle holdes 21. desember.

Meningsmålingene fra El Mundo tyder på at ja-siden har gått tilbake og at dagens prosentfordeling blant partiene i det katalanske parlamentet ikke lenger gir flertall for uavhengighet. Parlamentet i Catalonia ble mandag 30. oktober formelt oppløst av forsamlingens president, i tråd med dekretet fra den spanske regjeringen. Samme dag tok den spanske riksadvokaten ut stevning mot den katalanske presidenten Carles Puigdemont og resten av den avsatte regionsregjeringen hos den nasjonale domstolen (Audiencia Nacional). Den tidligere politiske ledelsen i Catalonia er anklaget for opprør, oppvigleri og misbruk av offentlige midler for sin rolle i prosessen for uavhengighet.   

 

Les også: Lederne for uavhengighetsbevegelsen i Catalonia fengslet  

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter