Demonstranter raser mot PSOEs avtale med katalanske separatister

Publisert

Motstandere av den fungerende spanske statsministeren Pedro Sanchez’ avtale om å danne en koalisjonsregjering med det katalanske uavhengighetspartiet har igjen protestert utenfor sosialistpartiets hovedkvarter i Madrid. Demonstrasjonen var svært anspent og resulterte i flere arrestasjoner.

Torsdag kveld kastet demonstranter flasker, ølbokser og fyrverkeri mot politiets avsperring av hovedkvarteret.

Betjentene svarte med batonger, tåregass og gummikuler for å spre folkemengden etter hvert som spenningen økte.

Demonstrasjonen ble utløst av bekreftelsen på avtalen mellom sosialistpartiet og det katalanske separatistpartiet Junts, ledet av Carles Puigdemont, som ble undertegnet torsdag, og som også forventes å gi amnesti til Puigdemont og andre som var involvert i det mislykkede løsrivelsesforsøket i 2017.

Puigdemont flyktet til Belgia etter å ha ledet forsøket på selvstendighet for Catalonia.

Beslutningen øker Sanchez’ sjanser til å danne en ny venstreorientert mindretallsregjering.

Han trenger fortsatt støtte fra et lite baskisk parti, noe han sannsynligvis vil få.

Kritiserer avtalen for å være “udemokratisk

Santiago Abascal, partileder i Vox, sier at alliansen er udemokratisk.

“I dag er det definitivt satt i gang et kupp mot nasjonen, mot demokratiet og mot loven, og dermed begynner en svart periode i Spanias historie.”

Et amnesti har vært en avgjørende del av forhandlingene som representanter for Sanchez’ venstreorienterte overgangsregjering har ført for å få støtte fra to katalanske uavhengighetspartier.

Støtten fra Puigdemonts Junts (Sammen) og det rivaliserende partiet Republikansk venstre i Catalonia, som ga sin støtte til Sanchez i forrige uke, er avgjørende for at Sanchez skal bli gjenvalgt som statsminister etter et resultatløst valg i juli.

Selv om de to radikale partiene bare har sju seter hver i det 350 medlemmer store parlamentet, er det bare de som kan få Sanchez over den nødvendige sperregrensen på 176 stemmer i et konstitueringsmøte som forventes å finne sted i løpet av de kommende dagene.

Hvis det ikke kan dannes en regjering innen 27. november, vil parlamentet bli oppløst og nyvalg utlyst i januar.

Amnestiet vil være til fordel for Puigdemont og en rekke andre, fra mindre embetsmenn til vanlige borgere, som har havnet i juridiske problemer på grunn av sin rolle i Catalonias ulovlige forsøk på selvstendighet, som førte Spania til randen av splittelse for seks år siden.

Spanias domstoler forsøker fortsatt å få Puigdemont utlevert fra Belgia.

Siden mange spanjoler ser på ham som en fiende av staten, er enhver avtale som gagner ham, politisk giftig.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter