25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Corona-virus: Vil ha en uavhengig granskning håndteringen i Spania

Hvordan kan det ha seg at et land som har et av verdens beste helse-vesen endte opp som et av de hardest rammede med høyest dødelighet?

Dette er et av de spørsmål 20 helse-eksperter ønsker å finne svaret på. De har sammen skrevet en artikkel som har blitt publisert i det prestig-tunge vitenskapelige magasinet The Lancet. Blant de som har signert på artikkelen er en rekke spanjoler som har hatt høye stillinger innen helse-administrasjon og inklusive Rafael Benogna, tidligere helseminister og rådgiver til President Obama. I tillegg har flere av de som står bak artikkelen tilknytning til spanske universiteter.

Det er ekstra viktig å lære av de feil man eventuelt har gjort så man bedre kan håndtere eventuelle nye oppblomstringer av Corona-viruset og nye pandemier understreker helse-ekspertene.

Spania endte opp med over 300.000 offisielt smittede, nesten 30.000 døde og over 50.000 smittede helsearbeidere. Helse-ekspertene ber om at det nedsettes en uavhegig kommisjon som skal granske hvordan viruset spredde seg i landet og hva eventuelle feil som ble gjort. Samtidig påpeker de at dette må gjøres for å lære og bli bedre, ikke for å peke på eventuelle ansvarlige for feil som har blitt gjort.

Mulige forklaringer på Spanias høye smitterate og dødeligheten av Corona-viruset

Blant de motivene som trekkes frem som en mulig forklaring er:

– Mangel på forberedelse i det man så viruset spre seg i andre land og senere i Spania.

– Beslutninger ble tatt sakte.

– Mangel på koordinering mellom staten og landets autonome regioner.

– For få forhåndsregler ble tatt i Spanias sykehjem.

– Høy snittalder i befolkningen.

– Store sosiale og økonomiske forskjeller blant befolkningen.

– Tiår med kutt i det offentlige forbruket har rammet helse-sektoren og begrenset dens kapasitet.

Les også SpaniaPostens analyse av årsakene som har bidratt til Corona-virusets høyde dødsrate i Spania

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Massetest: Ingen positive i Torrevieja

Som en del av en nasjonal massetest ble 1100 personer testet i Torrevieja onsdag 16. september. Ingen testet positive for Corona-viruset.

Covit-smitte på Costa del Sol (Oppdatert 19. september) – Tredobling i Nerja

Siste smittetall viser stabile smitte-tall for Fuengirola og nedgang tallene for i Marbella. Nerja har sett en tredobling i antallet som har...

Relaterte saker

Vise-statsminister «Fundamentalt å avskaffe monarkiet»

Leder av «Podemos» og Spanias vise-statsminister, Pablo Iglesias, sier det er en fundamental oppgave for partiet å avskaffe det spanske monarkiet og...

En helt ny Corona-fase i Spania

Antallet som dør av Corona-viruset har falt med 97%. I snitt er bare 6% av sykehusenes kapasitet er nå opptatt med Covid-smittede.

14% flere døde denne sommeren

I Valencia regionen ble det meldt om 14% flere dødsfall enn det som er vanlig sommermånedene. Mellom 28. juli og 30. august...

Covid-status 5. september: Fire ganger så mange smittede i Madrid

Sammenliknet med Costa Blanca har Madrid nesten fire ganger så mange Corona-smittede. Folkehelseinstituttet velger fortsatt å klassifisere hele Spania som en enhet...

Tar ferie fra «Covid» Det er tryggest å bli på kysten

I en ny trend ser man at mange som normalt reiser bort fra kysten etter endt ferie nå velger å forbli. At...

Utelukker ny lockdown i Spania

Spanias helseminister, Salvador Illa, brukte pressekonferansen 31. august fortelle journalistene at det ikke er på tale med noen ny nasjonal «karantene».

Første vaksine-test med mennesker i Spania

Man setter nå i gang de første testene med en Covid-vaksine med mennesker i Spania. 190 friske frivillige skal ta vaksinen i...

Spania: Corona-oppdatering 26. August

Dette er de siste nyhetene fra Spania relatert til corona situasjonen i Spania akkurat nå:  Militære skal gjøre kontakt-sporing

Kappet ballene av kjæresten

En krangel av “seksuell” karakter skal ha fremprovosert hendelsen da den 21 år gamle kvinnen grep en kniv og ga sin partner...

Utelukker ny «karantene»

Presidenten for Valencia-regionen, som inkluderer Alicante-provinsen, Ximo Puig sier man ikke vurderer noen ny karantene i hans region.
- Advertisement -