Bygger kapell etter 800 år

Publisert

COVARRUBIAS: Prinsesse Kristina Håkonsdottirs ønske om å reise et kapell i Spania til Olav Helliges ære går nå i oppfyllelse. Etter nesten 800 år skal nå kapellet Capilla de San Olav, St. Olavskapellet, i Covarrubias innvies med pomp og prakt 17. og 18. september. Kapellet har kostet en million euro og det har tatt i underkant av to år å bygge det.

COVARRUBIAS: Prinsesse Kristina Håkonsdottirs ønske om å reise et kapell i Spania til Olav Helliges ære går nå i oppfyllelse. Etter nesten 800 år skal nå kapellet Capilla de San Olav, St. Olavskapellet, i Covarrubias innvies med pomp og prakt 17. og 18. september. Kapellet har kostet en million euro og det har tatt i underkant av to år å bygge det.

I nyere tid starter denne historien i april 2002, for da utlyste Prinsesse Kristinastiftelsen i samarbeid med kommunen Covarrubias, arkitekthøgskolen i Oslo og Valladolid – under den norske ambassadens beskyttelse – en arkitektkonkurranse for utformingen av et kapell til ære for Olav den Hellige i Covarrubis, som ligger i regionen Burgos.

Begynte i 2002
I Madrid februar 2002 annonserte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik at konkurransen ville bli utlyst og ved årets slutt var det kommet inn 32 prosjektforslag.
Juryen, som var sammensatt av fremtredende arkitekter fra begge land, ga sju hederlig omtaler og tre accessit. Stiftelsen besluttet å dele premiesummen på 7500 euro på de tre sistnevnte. Prosjektet som best svarte til stiftelsens formål var laget av Pablo Lopez Aguado y Jorge Gonzales Gallego fra arkitekthøgskolen i Valladolid.
– Prosjektet har en sterk monumental fremtreden uten at dette ødelegger de naturlige omgivelsene, der kapellet skal bygges. Bygget tilfører omgivelsene en attraksjon som forsterker naturinntrykket og gir stedet en variert bruksnytte, het det i juryens begrunnelse den gangen.

Kapellet, som nå altså er ferdig, er ikke bare ment å oppfylle et eldgammelt ønske uttrykt av prinsesse Kristina. Det har også vært en klar målsetting å tilføre byen Covarrubias en ny arkitektonisk severdighet. Det dreier seg om et nytt kunstnerisk uttrykk som er banebrytende i både form og design. I bunnen av arbeidet ligger en omfattende studie av de romanske kirkene fra den tiden Kristina levde.

Klokketårnet er et symbol
Det nye kapellet er bygd på en tomt omgitt av fri natur uten nærliggende bebyggelse. Prosjektet fikk tomta av de lokale myndighetene og når man ankommer det vakre dalføret, vil det første man ser være klokketårnet. Klokketårnet er en slags veiviser og symbol. Det finnes en innvendig vindeltrapp som kan benyttes for å komme høyt opp å se på det storslåtte dalføret i området. Covarrubias ligger i regionen Burgos, som historisk, kulturelt og gastronomisk er et skattkammer for besøkende.
Selve kirkeskroget fremstår med den samme solide fremtoningen som de gamle romanske kirkene. Overbygget er utført i rustet stål og vil ha de samme rødlige fargene som sandsteinen som er benyttet i flere andre av byens historiske bygninger. En stor dør gir tilgang til kapellets indre rom. Som overgang fra den vakre naturen og til det lille kirkeskipet, går en smal gang som gradvis åpner seg som en entre til det innvendige rommet og gir følelsen av at en kommer inn i en stor sal. Salen som er østvendt, er utført med tanke på å utnytte maksimalt den relativt reduserte plassen. Det første åpne området er tiltenkt dåpsseremonier. Deretter er det et større område ment for tilskuere. I bunnen av rommet, opphøyet på en liten plattform, står alteret og enda litt høyere St. Olavsbildet.
På en av sidene, er koret også opphøyet på en plattform. De gangene kapellet skal benyttes til konserter eller foredrag vil denne delen virke som hovedscene.

Arve Tellefsen kommer
Det er designet en spesiell Sankt Olavsstol for kapellet. Stolen kan dreies i retning alteret eller scenen etter ønske. Innvendige vegger er belagt med treverk i varme fargenyanser. De store bærebjelkene er utført i samme type treverk. Arkitektene har foretatt grundig studie av rommets naturlige belysning. Kirkerommet ligger i halvskygge, mens det naturlige lyset trenger inn gjennom små åpninger som belyser de viktigste religiøse elementene, som dåpsfonten, koret, prekestolen og ikke minst alteret.
I anledning åpningen av det nye kapellet avvikles det en egen musikkfestival i Covarrubias. Slik som har vært vanlig i mange år nå. Festivalen bærer navnet ”Notas de Noruega”. Imidlertid blir festivalen noe helt spesiell i år i og med kapellåpningen. Festivalen er lagt opp slik at de skal understreke de sterke bånd som er knyttet mellom Spania og Norge.

Rom for tro og kultur
Under festivalen i september vil en rekke kjente kulturpersonligheter delta. Arve Tellefsen, Øyvind Gimse og Vebjørn Anvik representerer Norge på den musikalske siden. Fotograf Trygve Inderlid har egen fotoutstilling. Det pleier også å være salg av forskjellige norske produkter i Covarrubias under festivalperioden.
Det nye kapellet skal benyttes til forskjellige økumeniske og kulturelle formål. Kapellet har en kapasitet på 150-200 personer, mens utendørsarealet vil ha plass til 6-800 personer. Intensjonen er at kapellet skal være et åpent rom for tro og kultur. Capilla de San Olav ligger kun 500 meter fra gamlebyen i Covarrubias.

EN MILLION EURO: Det har kostet en million euro å bygge St. Olavskapellet i Covarrubias i regionen Burgos. Byggetiden har vært i underkant av to år, men hele prosjektet ble startet allerede i 2002. Nå skal kapellet offisielt innvies.

PRINSESSE KRISTINA: Den norske prinsessen Kristina giftet seg med kongens sønn, Felipe, og le lovt et kapell. Nå snaut 800 år senere er kapellet en realitet. Kapellet skal brukes til tro og kultur og vil åpenbarte styrke de norske båndene mellom Spania og Norge.

KULTURPERSONLIGHETER: Mange norske kulturpersonligheter kommer til åpningen av St. Olavskapellet i Covarrubias, der i blant fiolinisten Arve Tellefsen. Hvert år arrangeres det musikkfestival i byen, men i år slår man ekstra på stortromma.

Av Jon Henriksen

 

Les også:

Prinsesse Kristina gjenoppstår i spansk litteratur

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter