Beslagla tonnevis med skinke

Publisert

Flere skinkeforhandlere er mistenkt etter at spanske inspektører har avslørt det de mener er en omfattende svindel innen matvareindustrien. Angivelig har skinkeforhandlerne solgt helt vanlig skinke til samme pris som førsteklasses eikenøttskinke.

De fleste spanjoler vil nok hevde at den beste skinken er jamón ibérico de bellota (iberisk eikenøtt skinke) eller pata negra (sort fot skinke). Denne skinken kommer fra eikenøttspisende griser som går fritt, og regnes for å være en av de ypperste delikatessene i det spanske kjøkkenet. Mange er villige til å bruke vanvittige summer på denne matvaren, men nå varsles det om at eikenøttskinken ikke nødvendigvis er det den gir seg ut for å være.

Avisen The Guardian melder om at inspektørene beslagla sytten tonn svinekjøtt i oktober 2010. Skinkene kom tilsynelatende fra gårder der grisene går fritt og spiser eikenøtter, men myndighetene i Andalucía hevder at regionen ville vært nødt til å doble antallet frittgående griser for å kunne produsere den mengden iberisk skinke som man finner i kjøttdiskene landet rundt.

I Andalucía finnes det allerede en halv million griser som koser seg i la dehesa (la dehesa er det åpne skogområdet hvor eiketrærne vokser). Guardian opplyser om at mange av grisene har ett hektar dehesa å bevege seg på hver (10 000 m²), selv om noen oppdrettere hevder at deres griser har 11 hektar å ferdes på hver.

Ettersom antallet eiketrær i Spania går tilbake er det begrenset hvor stor mengde eikenøttskinke landet kan produsere. Mange av disse trærne er over hundre år gamle, og ved begynnelsen av det 20.århundre fantes det enorme skogsområder med de eviggrønne eiketrærne. Bestanden er sterkt redusert på grunn av intensiv hogst på 1930- og 1940-tallet. Trærne er også truet av sykdom.

Ikke verdt prisen
”Det finnes bønder i denne bransjen som skader hele industrien ved å selge skinker som ikke er verdt prisen de selger den for” sier Ricardo Domínguez fra den lokale regjeringen i Andalucía til The Guardian.

I 2009 konsumerte spanjolene ca. en skinke per tiende innbygger. En stor del av forbruket var av den mer vanlige serranoskinken (som betyr ”den som kommer fra fjellene”), men hele 800.000 skinker var merket som jamón ibérico de bellota eller pata negra.

De beste skinkene lagres og modnes i tre år. Prisene kan stige så høyt som til 1.500€ for én enkelt skinke.

Det hevdes likevel at svinesvindelen avtar ettersom inspektørene er blitt strengere. ”Reglene er blitt strengere og det hjelper oss med å klarere enhver tvil rundt skinkenes opphav” sier Isabel Bombal fra Spanias jordbruksdepartement til avisen El País.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter