Ber om tre års fengsel for rapp om kongen

Publisert

I en Youtube-video med tittelen «Idioten Juan Carlos» synger den katalanske rapperen Pablo Hasél at Spanias tidligere konge er en «fyllik» og en «svindler» og at kongefamiliens «dager er talte». Hasél som fra før er dømt for oppfordring til terror risikerer tre års fengsel.

Også Juan Carlos´ datter Cristina får gjennomgå når den katalanske rapperen Pablo Hasél driver satire. Den frittalende aktivisten sier om den tidligere bedrageritiltalte prinsessen at “halve landet ønsker henne giljotinen”. I Youtube-videoen som har fått tittelen «Juan Carlos el Bobón» (et ordspill med kongenavnet Borbón, i realtieten «Idioten Juan Carlos») synger den katalanske rapperen at kongen er en «fyllik» og en «svindler» og at kongefamiliens «dager er talte», fordi republikken skal innføres. På bakgrunn av teksten i sangen, og et sekstitalls Twitter-meldinger med liknende innhold, risikerer Hasél en dom på tre års fengsel fra den nasjonale domstolen i Madrid (Audiencia Nacional).

Pablo Hasél (1988) er i løpet av de siste seks, syv årene blitt en kontroversiell person i spansk offentlighet. Han omtales som artist, rapper, poet og aktivist og anses av mange for å gjøre lite annet enn å bruke ytringsfriheten til satire og kritikk av den politiske eliten i Spania. Andre mener han trår over grensen for hva ytringsfriheten er ment å dekke og at tekstene er farlige, fordi de kan forståes som oppfordringer til hat, vold og terror.

Den nasjonale domstolen har allerede dømt Hasél etter en slik forståelse, det vil si for “oppfordring til terror”. Saken går tilbake til 2011 og angikk flere videoer på nettstedet Youtube. I disse tekstene heter det blant annet at “noen burde sette en isøks i hodet” på PSOE-politikeren José Bono og at Patxi López fra samme parti “fortjener å få bilen sprengt i lufta”.

I følge dommen som falt i 2014 oppfordret rapperen til terror gjennom å lovprise gamle attentater gjennomført fra 1970-tallet og utover av militante terror-grupper som den baskiske separatistgruppen ETA, anti-fascistgruppen Grupos de Resistencia Antifascista Primero de Octubre (GRAPO), tyske Baader-Meinhof-banden Rote Armee Fraktion (RAF) og den katalanske separatistgruppen Terra Lliure (1978-1991).

Hasél ble i forbindelse med saken pågrepet i 2011 og satt én måned i varetektsfengsel. Da han ble arrestert, ble også huset hans gjennomsøkt av politiet, flere harddisker og bøker konfiskert. Nyheten om arrestasjonen skapte sterke reaksjoner på sosiale medier i Spania med støtte til rapperen. Flere spanske artister signerte en underskriftskampanje for å få ham løslatt.

I den nye tiltalen for «ærekrenkelser» mot det spanske kongehuset og den spanske stat, har påtalemyndighetene bedt om to års fengsel og 40.500 euro i bot, eventuelt tre års fengsel uten bot. Dersom Hasél blir dømt, vil straffen bli lagt til den allerede eksisterende dommen fra 2014 på fengsel i to år. Rapperen risikerer dermed totalt fem års fengsel. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: