Bare tre av 18 dømt for Madrid-angrepet, sitter fortsatt fengslet

Publisert

I dag 11. mars er det 20 år siden terrorangrepet på Atocha-stasjonen i Madrid, der 193 mennesker mistet livet og 1857 ble skadet. En rekke eksplosjoner inntraff på fire pendlertog i rushtiden morgenen.

Siden slutten av 1960-tallet har Spania vært vant til terrorangrep utført av den baskiske venstreorienterte geriljaen ETA og GRAPO. Men plutselig dukket det opp en ny og skremmende fiende. En islamsk fundamentalisme hvis tone er blitt skjerpet gjennom religiøs og politisk fanatisme. Det som skjedde 11. september 2001 med tvillingtårnene i New York, skjedde senere i Madrid, Paris, London og Barcelona (2017).

Terrorangrepet i Madrid ble det verste i Europa med 193 drepte. Selv om Spania hadde et omfattende antiterrorapparat, var lovgivningen ikke fullt ut forberedt på å bekjempe jihadismen, som tok andre former, som selvmordsangrep og indoktrineringsnettverk.

PP la skylden på ETA til tross for bevisene

Den daværende Aznar-regjeringen (Partido Popular) var raskt ute med å fordømme ETA når det var Al-Qaidas indre krets som sto bak angrepet. Det var stadig snakk om partipolitiske interesser og “konspirasjonsteorier” om at det var et “statskupp” for å bringe PSOE til makten.

MINNESMERKE: Terrorangrepet i Madrid ble det verste i Europa med 193 drepte.

PSOE kom til makten bare noen dager etter angrepet da det ble avholdt parlamentsvalg i Spania. Fra å være det største partiet på meningsmålingene før valget, endret angrepet opinionsbildet.

Angrepet 11. mars 2004 skulle komme til å øke mistilliten mellom de to store partiene, og den har bare vokst siden da.

Spanias antiterrortjeneste har også utviklet og forbedret seg i kampen mot jihadismen. Siden angrepet i 2004 har 1047 mistenkte jihadister blitt arrestert på spansk jord, og 134 har blitt lokalisert og arrestert i utlandet.

Totalt 18 islamske fundamentalister ble dømt for terrorangrepet i Madrid. Hovedmennene bak ryggsekkbombene ble ikke dømt. De begikk selvmord i en leilighet i Leganés tre uker etter at de plasserte bombene på Madrids pendlertog.

I dag sitter bare tre personer i fengsel. Jamal Zougam, Otman el Gnaoui og gruvearbeideren Emilio Suárez Trashorras skal sitte fengslet frem til 2044, selv om straffen deres var på 42,922 år. Det var gruvearbeideren Trashorras som stjal og solgte 200 kilo dynamitt for 7 000 euro i slutten av februar og begynnelsen av mars 2004, sammen med et stort parti hasj.

Zougam er den eneste gjerningsmannen som ikke begikk selvmord i Leganés. Den marokkanske statsborgeren, som er knyttet til jihadistnettverket i Spania sammen med Abu Dahdah, lederen for al-Qaida på den iberiske halvøy, plasserte den siste bomben i den fjerde vognen på tog 21713 som forlot Alcalá kl. 07.14 og eksploderte kl. 07.38.

Den spanske regjeringen har utbetalt 350 millioner euro til ofrene og deres familier etter hendelsen.

Mandag vil det bli arrangert flere minnemarkeringer for å hedre terrorofrene. Madrids erkebiskop José Cobo vil holde en minnestund i La Almudena-katedralen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter