Antiopprørspoliti til grensen

Publisert

Spania sender antiopprørspoliti til grensen ved den spanske enklaven Melilla i Marokko. Beslutningen kommer etter at flere hundre immigranter for noen dager siden tok seg over grensegjerdet og inn på spansk territorium. Spanske myndigheter regner med at over 40.000 personer venter på en sjanse til å komme seg over grensen.

Grensegjerdene ved spanske Melilla er seks meter høye, doble og forsterket med knivbladspiraler. Likevel klarer immigrantene å ta seg over, hovedsakelig unge menn fra land syd for Sahara som Mali, Senegal, Guinea og Kamerun – på søken etter jobb og inntekt i Spania og andre EU-land. Regjeringen har gitt uttrykk for at de føler seg handlingslammet. Politiet skal være instruert om ikke å bruke gummikuler etter at 15 immigranter 6. mars druknet under en skyteepisode ved den andre spanske enklaven Ceuta.

Marokkansk politi og grensevakter stopper mange av de som prøver å ta seg inn i Spania, men når rundt ett tusen immigranter bestemmer seg for å storme grensen samtidig, slik tilfellet var tirsdag 18. mars, er det lite politiet kan gjøre. Nærmere 500 personer klarte å komme seg over gjerdene i det som er den største enkeltstående passeringen så langt. Det forrige store inntoget i Melilla skal ha vært i 2005 da 350 personer kom seg over gjerdene. Som følge av situasjonen sender regjeringen nå forsterkninger til grensen i form av antiopprørspoliti og politi fra Guardia Civil, til sammen 120 personer.

Innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) har flere ganger bedt EU-kommisjonen om hjelp til å håndtere problemene. Det samme har Italia som hvert år mottar tusenvis av båtflyktninger fra Nord-Afrika. Den spanske innenriksministeren skal om få dager holde møte med marokkanske myndigheter i Tánger for å snakke om grensekontrollen. Mye av problematikken handler om hva som skjer etter at immigrantene har tatt seg over på spansk side.

Internasjonale konvensjoner og lover som Spania er bundet av tilsier at hver immigrant som har tatt seg inn i landet får status som asylsøker med krav på individuell behandling før en eventuell utvisning. Spania skal imidlertid ha hatt en tendens til å returnere immigrantene i puljer umiddelbart etter ankomst. Regjeringen argumenterer med at dette ikke handler om returnering men om ordinær grensekontroll der immigrantene stoppes og avvises på grensen. Innenriksminister Fernández Díaz vil under møtet i Tánger be marokkanske myndigheter om aksept for en slik praksis.

Ønsket om å returnere folk umiddelbart har sammenheng med begrensningene ved mottaket på grensen. Mange trenger imidlertid hjelp og assistanse etter ankomst. Blant annet har flere av de som kommer seg over til Spania store kuttskader etter møtet med de voldsomme grensegjerdene. I følge avisen El Pais har antallet skadde den siste tiden vært så høyt at Røde Kors har sett seg nødt til å sette opp et eget sykehustelt på stedet.

Enkelte immigranter skal i forbindelse med grensepasseringen også har opptrådt voldelig og kastet stein mot grensevaktene. Det skal ikke være meldt om skader hos Guardia Civil, men blant de marokkanske grensevaktene skal flere være truffet av gjenstander. Mange av immigrantene som kom seg inn i Spania 18. mars er sendt videre til Den iberiske halvøy fordi kapasiteten ved mottaket i Melilla er sprengt. Mottaket har angivelig over 1.500 personer innlosjert, mens begrensningen er på 480.

Presset ved de spanske landegrensene i Afrika har økt det siste året. Bare ved grensen til Melilla skal mer enn 1.600 personer hittil i år ha kommet seg over gjerdene. Det er allerede mer enn i hele fjor da tallet var på 1074. Spanske myndigheter regner med at et sted mellom 40.000 og 50.000 immigranter oppholder seg i Marokko med det for øye å ta seg over til spansk territorium enten via Ceuta eller Melilla. Onsdag 26. mars vil den spanske innenriksministeren diskutere situasjonen med marokkanske myndigheter. Dagen etter møtes regjeringene fra de to autonome byene.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter