Antibiotikaresistent superbakterie i 40% av alt kjøtt

Publisert

Ved Universitetet i Santiago de Compostela har forskere påvist den antibiotika-resistente bakterien “Escherichia coli” i 40% av det kjøtt som selges i Spania. Man har undersøkt kylling, kalkun, okse-kjøtt og kjøtt fra svin fra alle større spanske supermarked-kjeder.

Undersøkelsen har holdt på siden 2020 og resultatene ble endelig lagt frem på Europakonferansen for Klinisk mikro-biologi og infeksjonssykdommer.

I tillegg til E-coli fant man også bakterien Klebsiella pneumoniae som ofte forekommer i tarmsystemet til dyrene man slakter og spiser. Hos mennesker kan denne bakterien forårsake forskjellige typer infeksjoner, blant dem urinveis-infeksjoner.

I de fleste analyser var mengden bakterier under det som er definert som “sikkert”. Men at rundt halvparten av bakteriene regnes for å være motstandsdyktige mot antibiotika, er noe som uroer forskerne.

I Spania bruker man i snitt 362,5 milligram antibiotika pr kilo dyr. Kypros er verste i EU med 453,4 milligram. For Italia er tallet 294,8. Norsk bondelag hevder at tallet for Norge er så lavt som 4 milligram.

En E. coli-infeksjon forårsaker make-kramper i i verste fall blodig diare.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter