Ved Universitetet i Santiago de Compostela har forskere påvist den antibiotika-resistente bakterien «Escherichia coli» i 40% av det kjøtt som selges i Spania. Man har undersøkt kylling, kalkun, okse-kjøtt og kjøtt fra svin fra alle større spanske supermarked-kjeder.
Undersøkelsen har holdt på siden 2020 og resultatene ble endelig lagt frem på Europakonferansen for Klinisk mikro-biologi og infeksjonssykdommer.
I tillegg til E-coli fant man også bakterien Klebsiella pneumoniae som ofte forekommer i tarmsystemet til dyrene man slakter og spiser. Hos mennesker kan denne bakterien forårsake forskjellige typer infeksjoner, blant dem urinveis-infeksjoner.
I de fleste analyser var mengden bakterier under det som er definert som «sikkert». Men at rundt halvparten av bakteriene regnes for å være motstandsdyktige mot antibiotika, er noe som uroer forskerne.
I Spania bruker man i snitt 362,5 milligram antibiotika pr kilo dyr. Kypros er verste i EU med 453,4 milligram. For Italia er tallet 294,8. Norsk bondelag hevder at tallet for Norge er så lavt som 4 milligram.
En E. coli-infeksjon forårsaker make-kramper i i verste fall blodig diare.