Anklager Reuma-Sol for “slaveri”

Publisert

Monica Holen var overlykkelig da hun fikk seg jobb som sykepleier hos Norsk Revmatikerforbund sitt Reuma-Sol Senter i Alfaz del Pi i 2011. Hun fikk en arbeidskontrakt på 40 timer i uken, og i begynnelsen trivdes hun bra. Men etter som tiden gikk opplevde hun at hun måtte være disponibel på bakvakt for behandlingsreiser flere dager på rad uten hvile, og uten betaling for dette. Saken utviklet seg til en lengre tvist om “bakvakt”, en ordning hvor sykepleiere som ikke er på jobb må være tilgjengelige på kort varsel. Da SpaniaPosten tok kontakt med styreleder Greta Herje ved Reuma-Sol, beklaget hun situasjonen som har oppstått. Hun sier overtidsordning er fremforhandlet med avdelingen på Reuma-Sol.

-Både jeg og nestleder i styret har prøvd å komme i dialog med Monica Holen, men hun har avvist oss og henvist oss til advokaten sin. 

-Bakvakt betyr at du etter åtte timers arbeidstid må være tilgjengelig på telefon og møte opp umiddelbart hvis en av pasientene blir dårlig, sier sykepleier Monica Holen til SpaniaPosten. I tiden før jeg stevnet Reuma-Sol, var det ikke helsepersonell til stede etter klokken fire, bare resepsjonister. 

Men det er fremdeles bare resepsjonister tilstede i helger og helligdager, og sykepleieren som har bakvakt er alene om det sykepleiefaglige ansvaret.

-Når jeg ble tilkalt til bakvakt, skrev jeg time for time som avspasering. Jeg fikk aldri betalt ekstra. Reuma-Sol gir 22 timer avspasering for hver bakvaktsuke som innebærer 7 døgn i strekk og kommer i tillegg til de faste timene. I følge loven skal det være minimum 35 timers hviletid på en uke.

Hun hevder det er ikke enkelt å møte på jobb klokken åtte på morgenen når man har vært med på sykehusinnleggelse om natten. Jobben medfører et stort ansvar og man må leve med å kunne stå i alvorlige, akutte situasjoner som krever bearbeidelse i ettertid, sier hun.

STOR PSYKISK BELASTNING

Å ha bakvakter i et så stort omfang la store begrensninger på privatlivet til sykepleieren. Å nyte en lang gåtur med hundene og familien i skogen ble vanskelig, da det kunne hende at det i visse områder manglet dekning på vakttelefonen. Når hun tok seg en tur i svømmebassenget på en varm sommerdag, måtte alltid en i familien sitte og passe på telefonen i tilfelle den skulle ringe. 

-Om natten drømte jeg at vakttelefonen ringte og hoppet ut av senga mer enn en gang. Når jeg gikk hjem fra jobb klokken 16, var jeg engstelig for hva som kunne skje med pasientene ut i fra dagens hendelser. Vakttelefonen ble som en fotlenke; en stor psykisk belastning. 

STEVNET REUMA-SOL

Det er nettopp på grunn av dette at det spanske sykepleieforbundet mener bakvakt må bli sett på som full vakt, og de krever at sykepleieren får overtidsbetaling. Det at hun aldri har hatt hviletid i de ukene hun har hatt bakvakt, er en del av søksmålet. 

Reuma Sol-Jeg ble fortalt at bakvaktordningen er ulovlig og at jeg ble behandlet som en slave, og at det var stor grunn til å stevne Reuma-Sol for grove brudd på arbeidsmiljøloven.  

Til sammen har sykepleieren jobbet rundt 4500 timer bakvakt i løpet av 3 år, samtidig som hun har jobbet 40 timer arbeidsuke fast. Foreldelsesfristen i Spania er ett år, og derfor gjelder kravet for etterbetaling på bare 1600 timer, noe som utgjør cirka 46.000 euro. 

Etter å ha mottatt stevningen, bestemte ledelsen ved Reuma-Sol seg for å tilby Holen å gå av og motta ordinær spansk sluttpakke på 4049 euro, noe hun avslo. 

Etter å ha stevnet Reuma-Sol, valgte Holen å si fra seg bakvaktene. Etter at Holen sa fra seg bakvaktene, ble det satt i gang det som hun selv beskriver som en hevnaksjon fra ledelsen på Reuma-Sol. Fra og med januar i år ble arbeidstiden hennes endret fra 08-16 til 10-13 og 16-21, slik at hun fikk seg en lang pause midt på dagen. 


REUMA-SOL SVARER

Styreleder Greta Herje ved Reuma-Sol tilbakeviser at dette er noen som helst form for “kampanje”.

– Ordningen er en overtidsmodell og i Spania kan arbeidstakere nekte overtid utover en viss andel. Monica Holen ønsker ikke ta å mere bakvakter og vi har derfor måttet omorganisere arbeidshverdagen for å fordele belastningen på avdelingen.

Da SpaniaPosten tok kontakt med styreleder Greta Herje ved Reuma-Sol, beklaget hun situasjonen som har oppstått. 

-Både jeg og nestleder i styret har prøvd å komme i dialog med Monica Holen, men hun har avvist oss og henvist oss til advokaten sin.

Hun kan fortelle at arbeidstidsavtalen til Holen gjelder for alle sykepleiere ved Reuma-Sol. Bakvaktsordningen er en overtidsordning som er fremforhandlet med avdelingen selv, og hun hevder gyldigheten er ubestridelig. 

Hun legger til at Holen har trukket Reuma-Sol for arbeidsretten for to forhold som de bestrider. Det er gjort flere forsøk på å komme til forlik uten å lykkes, blant annet ved å tilby en sluttpakke i henhold til spansk regelverk. 

 

Les også:

Dommen står fast -Reuma Sol må betale

Reuma-Sols ”mor” ser tilbake

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Reuma Sol

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter