Alicante Marinekommando arrangerer den 13. februar en konferanse om « Havnen i Alicante, et eksepsjonelt vitne i begynnelsen av ‘kunsten å seile under vann’». Foredraget holdes av Diego Quevedo Carmona, kapteinløytnant i reserven og tidligere dykkeroffiser, og finner sted kl. 19.00 på Fundación Mediterráneo på Doctor Gadea Avenue. Det er gratis adgang til det er fullt hus.
Den 8. september 1888 ble torpedoubåten som var konstruert og bygget av en ung offiser i den spanske marinen, løytnant Isaac Peral, sjøsatt i arsenalet La Carraca i Cádiz. Marinekommandoen minner om at denne ubåten, som klarte å bestå de krevende sjøprøvene den ble utsatt for, på den tiden var den største bragden innen spansk vitenskap anvendt på vår marineindustri.
Men for å komme dit, var det mange andre pionerer innen det som tidligere var kjent som «kunsten å navigere under vann» som forsøkte å bidra med sine kunnskaper, «og ofte investerte de til og med sparepengene sine i å designe og bygge innretninger som kunne oppfylle en av menneskets drømmer, nemlig å seile under havoverflaten, en drøm som oppfinnerne i mange tilfeller måtte betale med sitt eget liv». Blant dem var amerikanere, engelskmenn, tyskere, svensker, nederlendere, franskmenn og spanjoler, og noen av dem valgte å teste ut oppfinnelsene sine nettopp i havnen i Alicante, på grunn av de gode forbindelsene med jernbanen MZA (Madrid/Zaragoza/Alicante), som forbandt byen med Spanias hovedstad, noe som gjorde det lettere for hoffets myndigheter å være til stede.
Foredragsholderen Diego Quevedo er forfatter av flere bøker, foredrag og presentasjoner om hundreårs-historien til det spanske ubåtvåpenet, og målet er å vise publikum «fremskrittene som hver oppfinner bidro med i sin tid frem til slutten av 1800-tallet, der Isaac Peral utnyttet noe av erfaringen som var akkumulert frem til da, sammen med de teknologiske fremskrittene som den industrielle revolusjonen på hans tid ga, og ‘designet, bygde og testet med hell den første torpedoubåten i historien’.