Advarer mot partisamarbeid

Publisert

Spanias statsminister Mariano Rajoy (PP) advarer spanjolene mot å stemme på partier som går sammen foran valget 20. desember. Rajoy mener at kun partiet som får flest stemmer bør danne regjering, fordi det er mest «demokratisk» og «rettferdig». Den norske samarbeidsmodellen med koalisjoner er dermed “utemokratisk” i følge Rajoy. Statsministerens eget parti Partido Popular ligger fremdeles an til å bli det største partiet men har nær halvert sin oppslutning siden valget for fire år siden. Rajoy stiller til gjenvalg etter å ha sittet fire år (en periode).

Hva Mariano Rajoy mener med demokratisk og rettferdig i denne sammenheng lar han være opp til den enkelte å vurdere. Siden de første frie valgene fra 1980-tallet og frem til i dag har kun to partiet byttet på å ha regjeringsmakten i Spania, hans eget konservative Partido Popular og det spanske arbeiderpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE). Det er med andre ord en uvant situasjon for landets velgere å ha tre til fire mulige statsministerkandidater, slik de i følge meningsmålingene har i dag – to uker før parlamentsvalget.

Les også: Tre partier like store foran valget

Koalisjonsregjeringer er imidlertid svært utbredt i moderne demokratier og anses hverken for å bryte med prinsipper om demokrati eller rettferd slik den spanske statsministeren antyder. Dersom den sammen logikken skulle vært brukt i et land som Norge (at det største partiet alltid bør danne regjering), ville Det norske arbeiderparti ha styrt landet sammenhengende fra 1945 og frem til i dag.

Uttalelsen fra Rajoy kom under en PP-samling i Estepona (Málaga) mandag 7. desember og er ansett som et svar til ryktene om at PSOE, høyre-sentrumsalternativet Ciudadanos og den nye sosialdemokratiske Podemos vil gå sammen om å danne regjering etter parlamentsvalget 20. desember.

Mariano Rajoy stiller til gjenvalg etter fire år ved makten (en periode). PP vant valget i november 2011 med over førti prosent av stemmene. I dag har partiet en oppslutning på mellom 20 og 30 prosent. Rajoy lover å fortsette med reformene, men vil samtidig ha skattelette og økte pensjoner. EU mener på sin side at Spanias pengebruk bør være forsiktig og at det fremdeles bør kuttes i offentlige utgifter.

Foto: Mariano Rajoy hilser på velgere under et PP-møte foran lokalvalgene i mai 2015, tyrefektingsarenaen i Valencia (Partido Popular Comunitat Valenciana).

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter