45.000 euro for å åpne massegrav

Publisert

En familie i Valencia må betale 45.000 euro for å få åpnet en massegrav fra Francos dager. Saken gjelder en republikaner som ble bortført og henrettet av regimets menn i 1947 og som gjenlevende familie flere ganger har søkt om å få flytte og gi en verdig begravelse. Kostnadene som nå er pålagt familien er for høye til at de får realisert ønsket. Beløpet er fastsatt under ledelse av tidligere ordfører Rita Barberá (PP) som i flere år har motsatt seg familiens forespørsel.

Tidligere ordfører i Valencia, Rita Barberá fra Partido Popular, har i årevis nektet familien Alcorisa å åpne graven som befinner seg i en av regionshovedstadens kirkegårder. Barberá som måtte si fra seg ordførervervet etter PPs dårlige kommunevalg i mai forlot jobben med en siste hilsen til familien. Ja, de får endelig lov til å åpne graven men må selv betale kostnadene, en prislapp på 45.000 euro (rundt 400.000 kroner). Saken er et av flere eksempler på hvordan Spania fremdeles ikke har tatt et fullverdig oppgjør med borgerkrigen og diktaturet, noe landet blant annet er kritisert for av FN.

Les historien om republikaneren Teófilo Alcorisa: Tillater ikke åpning av massegrav

Familien til den henrettede republikaneren fikk for flere år siden gjennomslag for søknaden om å åpne graven hos statlige myndigheter og tilsagn om dekning av kostnadene. Valencia kommune med PP og Rita Barberá ved roret motsatte seg imidlertid beslutningen. Etter flere år med utsettelser har tidsfristen for familiens pengestøtte gått ut. Dermed har de ikke midler til å betale de 45.000 euroene kommunen nå krever.

Hvilken interesse Rita Barberá har hatt av å utsette saken er uklart. Den tidligere PP-ordføreren er imidlertid en kjent motstander av åpning av massegraver og har i flere år motarbeidet PSOEs Historieminnelov av 2007 (La Ley de Memoria Histórica) som pålegger kommuner å fjerne Franco-symboler fra gater og offentlige bygg. Hun skal blant annet i 2010 ha sagt nei til flyttingen av en av byens Franco-statuer og har inntil nylig ikke villet ta bort den gamle diktatorens navn fra listen over personer som er tildelt Valencias æresmedalje i gull.

Les også: Franco fratas æresmedalje

Familien Alcorisa vil nå fortsette kampen for å få åpnet graven. De har lenge hatt støtte fra FNs arbeidsgruppe for bortføringer, som siden desember 2013 har jobbet med saken. I tillegg har familien hatt tilgang til gratis rettshjelp fra advokatkontoret til den kjente spanske dommeren Baltasar Garzón som siden 2008 har jobbet for oppklaring av bortføringssaker og åpning av massegraver. Familien vil nå følge advokatkontorets anbefalinger og komme med en henstilling til rettsmedisinske myndigheter om å få dekket utgiftene til åpningen av graven og identifiseringen av det avdøde familiemedlemmet.

Rita Barberá har vært ordfører for Partido Popular i Valencia siden 1991. Etter kommunevalget 24. mai i år måtte hun imidlertid se seg slått av opposisjonen. Den nye ordføreren heter Joan Ribó og representerer den rødgrønne partialliansen Compromís.

Foto: Oversikt over massegraver etter borgerkrigen og Franco-regimet i Spania.

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter