Rita Maestre fra partiet Podemos er dømt til å betale en bot på 4.320 euro for protester hun gjennomførte i en katolsk kirke i 2011. Den kvinnelige kommunepolitikeren er idømt boten for å ha krenket troen til de som var tilstede i kirken og til Den katolske kirke som trossamfunn. Maestre som sitter i byrådet i Madrid har varslet at hun tross dommen ikke kommer til å trekke seg fra embetet. Beslutningen støttes av ordfører Manuela Carmena som mener dommen trekker en grense for ytringsfriheten på bakgrunn av en subjektiv og restriktiv fortolkning.
Rita Maestre og en gruppe medstudenter ved Universidad Complutense i Madrid skal i 2011 ha gått opp til alteret i et kapell på campus og høylytt protestert mot kirkens dominans i samfunnet, ropt slagord for kvinners frigjøring og tatt av seg på overkroppen. For dette er Podemos-politikeren idømt en bot på 4.320 euro (rundt 40.000 kroner). Kun en av de andre aktivistene i aksjonen ble identifisert. Vedkommende skal ha blitt frikjent.
I følge avisen El País begrunnet dommeren boten med at Maestre og de andre deltagerne gjennom sin aksjonsform krenket troen til de som befant seg i kirken og til Den katolske kirke som trossamfunn. I dommen heter det blant annet at aktivistene viste manglende respekt for alterets betydning i den kristne tro.
Maestre har på sin side forsvart handlingen og omtalt aksjonen som en «pasifistisk og legitim» protest. Likevel har hun tidligere bedt om unnskyldning til alle katolikker for det som skjedde i kapellet, en unnskyldning som ble godt mottatt hos erkebiskopen i Madrid, Carlos Osoro. Osoro skal etterpå ha gått ut og forsvart Maestre og sagt at man i «ung alder» kan komme til å gjøre ting som det viser seg i ettertid «ikke burde vært gjort på den måten». Maestre var 22 år da hun deltok i aksjonen.
Maestre som sitter i byrådet i Madrid har etter dommen fredag 18. mars varslet at hun ikke kommer til å trekke seg fra embetet. Beslutningen støttes av ordfører Manuela Carmena som ikke ser noe konflikt mellom dommen og Maestres politiske oppgaver. Ordføreren setter dommen i sammenheng med ytringsfrihetens kår i Spania og mener det er trukket en grense for denne friheten på bakgrunn av en subjektiv og restriktiv fortolkning. Maestre har varslet at hun trolig vil anke dommen videre til provinsdomstolen.
At saken er kommet for retten skyldes en anmeldelse fra det høyreorienterte katolske partiet Alternativa Española og den katolske institusjonen Centro Jurídico Tomás Moro.
Les også: Ytringsfrihet stadig et tema i Spania