36 skogbranner herjer Spania

Publisert

I det Spania og store deler av Europa opplever rekordvarme herjer 36 skogbranner. 24 av dem er ennå ikke under kontroll. 2.300 personer har måtte forlate sine hjem i det de står i fare for å brenne ned.

Klima og et samfunnsendringer

Klimaendringer fører til flere og mer voldsomme skogbranner i Spania hvert år. Samtidig er endringer i samfunn og økonomi årsaker som gjør landskapet mer sårbart. Tidligere jordbruksåkre og parseller vokser over når ingen vil drive med små-bruk. Kratt som lett tørker ut hver sommer brenner raskt. Mangelen på beitedyr som flyttes rundt i landskapet bidrar til dette problemet. Den kjente spanske naturverneren Jesús Garzón har argumentert med at skogbrannene er et advarsel og at man må “investere mer i tradisjonelle gjetere og dyreflokkene. En gjeter kan ha med seg flokker på et hundretalls dyr. Disse beiter ned kratt som ellers er “bensin på bålet” om det skulle begynne å brenne.

På Costa Blanca har man sett jordbruksområder bli lagt brakk i påvente av eventuelle utbygginger. Unge fortrekker å selge bestefars olivenlund så andre kan bygge boliger, fremfor å dyrke marka for en lav inntekt over tid.

Skogbrann ved Mijas

På Costa del Sol brenner det ved Sierra de Mijas. Boligområdene ved Alhaurín el Grande og Alhaurín de la Torre måtte begge evakueres på grunn av brannen. Landsbyen Mijas er populær blant nordmenn og svensker. Mange av dem har sine feriehus her.

Brannen som begynte i naturområdet El Higuerón de Mijas er nå under kontroll men et areal på 1.890 har fått store skader. Myndighetene sier brannen er enten påtenkt eller et resultat av grov uaktsomhet. 400 personer har jobbet for å få brannen under kontroll.

De høye temperaturene gjør at branner raskt utvikler seg.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter