19 tiltalt for ulovlig partifinansiering

Publisert

Partido Populars ulovlige finansiering i Valencia-regionen nærmer seg rettssak. Finansieringen gjelder for årene 2007 og 2008 og inngår i den såkalte Gürtel-saken. Mer enn fem år med etterforskning er kommet til en foreløpig slutt og 19 personer står tiltalt. De fleste i partiets ledelse fra den aktuelle perioden sitter på tiltalebenken, deriblant regionens tidligere partisekretær Ricardo Costa og tidligere visepresident Vicente Rambla. Tiltale er også tatt ut mot hovedmennene bak Gürtel-nettverket, Francisco Correa, Pablo Crespo og Álvaro Pérez.

Spanske skattemyndigheter mener PP i Valencia ble finansiert med svarte penger i årene 2007 og 2008. Partiet skal i denne perioden ha brukt over tre millioner euro på valgkampanjer (ca. 28 millioner kroner), penger som angivelig kan spores tilbake til Orange Market – ett av firmaene i det korrupte nettverket Gürtel som i mange år hadde ansvaret for Partido Populars møter og arrangementer i Valencia.

Det skal være tatt ut tiltale mot tilsammen 19 personer. De fleste i Valencias partiledelse fra den aktuelle perioden sitter på tiltalebenken, deriblant regionens tidligere partisekretær Ricardo Costa, tidligere visepresident Vicente Rambla, tidligere president i Valencia-parlamentet og ordfører i Novelda, Milagrosa Martínez, tidligere kasserer i PP i Valencia, Yolanda García, og tidligere visesekretær for PP i Valencia, David Serra. I tillegg er det tatt ut tiltale mot hovedmennene bak det korrupte Gürtel-nettverket, Francisco Correa, Pablo Crespo og Álvaro Pérez.

Etterforskningen som nå nærmere seg rettssak inngår i den såkalte Gürtel-saken, en svært omfattende korrupsjonssak som ble innledet i 2009 og som handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og byggefirmaer i Valencia-regionen i mange år donerte ulovlig høye beløp til Partido Popular og bestakk partiets politikere. Til gjengjeld skal nettverket og dets antatte leder Francisco «Gürtel» Correa ha oppnådd eiendomskontrakter og oppdragsvirksomhet via PP-ledelsen i regionen.

I 2007 var det regionsvalg i Valencia noe som innebærer at en eventuell illegal finansiering også betyr valgfusk i form av brudd på valgloven. I denne perioden var Francisco Camps (PP) regionspresident, en politiker som trakk seg på grunn av korrupsjonsanklager i 2011 og som mirakuløst nok ikke er tiltalt i saken. Camps har sammen med tidligere partisekretær Ricardo Costa riktignok vært siktet i en separat del av Gürtel-saken, men ble frifunnet etter bevisets stilling i 2012.

I tillegg til Valencia pågår det etterforskning i Gürtel-saken i minst fem andre regioner i Spania, deriblant hovedstadsregionen Madrid.

Les også: Gürtel-saken: PP lot seg bestikke

 

Foto: Tidligere partisekretær i Partido Popular i Valencia, Ricardo Costa (t.v.), sammen med tidligere regionenspresident Francisco Camps.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter