13 års fengsel for PP-korrupsjon

Publisert

Francisco Correa, Pablo Crespo og Álvaro Pérez er dømt til 13 års fengsel for korrupsjon. Forholdet inngår i den såkalte Gürtel-saken, regjeringspartiet Partido Populars største korrupsjonssak. Dommen er den første av flere i den omfattende saken og gjelder Gürtel-nettverkets aktivitet i Valencia-regionen under regionspresident Francisco Camps i 2005 til 2009. Hele 11 av de 13 som var tiltalt er dømt. Partiets ansvarlige for turisme i den aktuelle perioden Milagrosa Martínez fikk 9 års fengsel.

De dømte i saken er funnet skyldig i manipulering av kontrakter inngått med politikere fra Spanias nåværende regjeringsparti Partido Popular. Gürtel-nettverkets samarbeid med Partido Popular skal ha startet for alvor i Madrid i årene 2004 til 2008. Samarbeidet ble i samme periode utvidet til Valencia, med selskapet Orange Market som nettverkets hovedaktør i regionen. En egen sak ble senere opprettet for Valencia etter at en rekke av PPs medlemmer i regionen var blitt tiltalt i saken. Etterforskningen skal da ha blitt delt inn i seks forskjellige saker.

Les også: Bekrefter korrupsjon hos PP

Dommen fredag 10. februar gjelder forhold som går tilbake til perioden 2005 til 2009 da Milagrosa Martínez (PP) var ansvarlige for turisme i Valencia. Martínez skal ha påsett at oppdraget for å promotere Valencia som reisemål ved den årlige reiselivsmessen Feria Internacional de Turismo i Madrid (Fitur) gikk til Gürtel-nettverkets firma Orange Market. Avtalen ble opprettholdt i fire år fra 2005 til 2009 og skal ha gitt nettverket inntekter på rundt 5 millioner euro. Martínez som fikk 9 års fengsel for sin rolle i saken, var ordførere i Novelda (Alicante) helt frem til 2015.

Les mer om Gürtel-saken i Valencia: Korrupsjonsskandale nærmer seg rettssak

Hele 11 av 13 tiltalte i saken ble dømt. Av disse er Francisco Correa ansett som nettverkets leder, mens Pablo Crespo en tidligere PP-politiker fra Galicia som hadde kontakter innad i partiet og som stod bak firmaet Special Events. Álvaro Pérez ledet Orange Market.

De tre er dømt til 13 års fengsel. I tillegg har dommeren beordret at det skal tas beslag i verdier i Orange Market SL for 1.938.000 euro. Selskapet regnes som Francisco Correa og Gürtel-nettverkets gren i Valencia-regionen.


Gürtel-saken

Caso Gürtel ble innledet i 2009 og handler om hvordan et nettverk av forretningsmenn og firmaer skal ha finansiert Partido Populars valgkampanjer og bestukket partiets politikere i en årrekke. Til gjengjeld har nettverkets aktører og dets samarbeidspartnere fått kontrakter på oppdragsvirksomhet i forskjellige PP-styrte regioner, provinser og kommuner. Ved siden av lederne i nettverket, står en rekke medlemmer av Partido Popular tiltalt i saken.

Partiets samarbeid med nettverket strakk seg etter det man vet over minst seks regioner i Spania. Medlemmer av partiets kommune- og regionsadministrasjon har vært under etterforskning i Madrid, Comunidad Valenciana, Andalucia, Castilla-La Mancha, La Rioja og Galicia.

Den spanske juristen og tidligere dommer Baltasar Garzón stod for de første avsløringene og åpnet etterforskning i saken i februar 2009. Nettverkets antatte hovedmann Francisco «Gürtel» Correa ble da varetektsfengslet og satt i fengsel til sommeren 2012. Han slapp da ut mot kausjon på 200.000 euro (ca 1,7 millioner kroner).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter