Nerja, hvit landsby og blått hav

Publisert

På Europas balkong midt i Nerja sentrum kan man speide utover Middelhavet. Hit trekkes tusenvis av turister hvert år for å få en smak av den hvite lille byen, det blå havet, strendene som ligger mellom berg og steiner og et folkeslag som har forført turister fra hele verden.

Nerja ligger helt øst i Malaga-provinsen og grenser til provinsen Granada. Byen har rundt 22.000 innbyggere og en tredjedel er utlendinger. Hovedsakelig engelskmenn, men også et økende antall nordmenn og svensker.

Tidligere var Nerja en liten fiskerlandsby som levde på fiske og jordbruk. Nå er turisme kommunens viktigste inntektskilde. Turismen har blomstret men Nerja klarer allikevel å beholde sin spanske landsbysjarm med hvitmalte hus, smale gater og en duvende blomsterflora.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no

Fjellets katedral
Nerja er en kystlandsby, men over byen ligger et frodig fjellandskap med mange flotte oppmerkede turstier, elver og ikke minst fjellets katedral, grotten i Nerja.
Grotten i Nerja er kanskje kommunens mest interessante turistseverdighet.

Grotten i Nerja

Det er funnet spor i grotten som er datert fra år 25.000 f.Kr. til år 2.000 f.Kr. hvor de blant annet ble brukt av jegere og fiskere. På grottens vegger er det funnet tegninger av mennesker og forskjellige dyr som hester, geiter, fugler, seler og rådyr.

Inngangen til grotten ble funnet av fem barn som fanget sommerfugler en januardag i 1959. I hulene ble det funnet knokler, steinverktøy, malerier og keramikk.

Grotten består av tre store saler som er utsmykket av naturen selv med imponerende dryppsteiner.
En av salene blir kalt spøkelsessalen fordi den har stalagmitter som ligner på spøkelser. Bare en tredjedel av grotten har sti og trapper, men på stien for turister er det greit å komme seg frem uten å bli skitten. Grotten er også vakkert opplyst for at alle detaljer i rommene markeres. Grotten er til sammen like store som fem fotballbaner.
Dette er Spanias tredje største turistseverdighet etter Pradomuseet i Madrid og Alhambra i Granada.

Grottene er åpne for publikum hele året og hver sommer arrangeres en internasjonal musikk- og danseforestilling i grottene.

Historiske byggverk
Byen våkner tidlig og i alle smale gater finnes små gaterestauranter, kafeer og butikker. Butikkene tilbyr ofte lokalt håndverk eller matvarer som olivenolje, søte viner, honning og tropiske frukter.

Nerja Balcon de Europa
Europas balkong har blitt byens møtepunkt hvor man alltid finner et yrende folkeliv og turister som nyter iskrem langs de hvite benkene som står plassert nedover passasjen blant høye palmer som gir skygge på varme sommerdager.
Europas balkong ble bygget på begynnelsen av det 16. århundre som en del av kystens forsvarsnett. Fra Europas balkong fortsetter en linje av utsiktstårn langs kysten fra Torre de Macaca i Malaga til Torre Caleta i provinsen Granada.
Det sies at kong Alfonso den 12. gav balkongen dens navn etter at han besøkte Nerja like etter jordskjelvkatastrofen i 1885.

Kommunen har et vell av gamle historiske bygninger. Her kan man blant annet besøke ruinene etter gamle sukkerfabrikker og kirker.

Nerja_kirkeplass

Kirken Iglesia de El Salvador ble bygget i 1697. Kirken er en av de få i verden som presenterer de tre erkeenglene Mikael, Gabriel og Rafael.

I Nerja finner vi også den imponerende akvedukten Acueducto del Àguila som er en gammel bro som førte vann fra den ene siden av dalen til den andre. Den ble konstruert på slutten av 1800-tallet i romersk stil med vakre små detaljer. Den ble bygget for å lede vann til sukkerfabrikken San Joaquìn.

Nerja Plaza de España

Behagelig mikroklima
Fjellandskapet er bratt og høyt. Høyeste punkt er på Navachica med sine 1.832 moh. Både turister og utlendinger som overvintrer i Nerja bruker fjellene flittig.
Gjennomsnittstemperaturen er 19 grader og mange trekker til Nerja grunnet det behagelige mikroklimaet som holder stedet varmt om vinteren og friskt om sommeren grunnet dens beliggenhet i ly av fjellet Sierra Almijara.
Dette mikroklimaet gjør at kommunen har gode forhold til dyrking av tropiske frukter som chirimoya og avokado.

Nerja har til sammen 13 kilometer strandlinje fordelt hovedsakelig på strendene Burriana, Calahonda, El Salòn, La Torrecilla og El Playazo. Langs deler av strendene går en flott strandpromenade. For de som vil ha mer fartsfylte aktiviteter tilbys et rikt utvalg av aktiviteter innen dykking, fisking, vannski, kanopadling, vannsykler, safari, hesteridning og paragliding.

Tradisjonell by
Nerja er en liten by som tar vare på kultur og tradisjoner. De er kjent for sine vakre lær- og skinnprodukter.
Maten fra Nerja er typisk middelhavskost. Mye fersk fisk og tropiske frukter.

Nerja_restaurant

Typiske retter fra Nerja er blant annet hvitløksuppe med druer, tomatsuppe, marinerte ansjos, grillede sardiner, geitekilling, fritert gresskar, avokadosalat og mandelsuppe.
Kanskje er det ikke så rart at tusenvis av turister hvert år forelsker seg i den lille byen som duver av kultur, tradisjoner, historie og vennlige spanjoler.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter

Norsk Forening i Nerja