19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
23.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Nerja, hvit landsby og blått hav

På Europas balkong midt i Nerja sentrum kan man speide utover Middelhavet. Hit trekkes tusenvis av turister hvert år for å få en smak av den hvite lille byen, det blå havet, strendene som ligger mellom berg og steiner og et folkeslag som har forført turister fra hele verden.

Nerja ligger helt øst i Malaga-provinsen og grenser til provinsen Granada. Byen har rundt 22.000 innbyggere og en tredjedel er utlendinger. Hovedsakelig engelskmenn, men også et økende antall nordmenn og svensker.

Tidligere var Nerja en liten fiskerlandsby som levde på fiske og jordbruk. Nå er turisme kommunens viktigste inntektskilde. Turismen har blomstret men Nerja klarer allikevel å beholde sin spanske landsbysjarm med hvitmalte hus, smale gater og en duvende blomsterflora.

Leiebil på Malaga Flyplass? Se ukens tilbud på SpaniaGuiden.no

Fjellets katedral
Nerja er en kystlandsby, men over byen ligger et frodig fjellandskap med mange flotte oppmerkede turstier, elver og ikke minst fjellets katedral, grotten i Nerja.
Grotten i Nerja er kanskje kommunens mest interessante turistseverdighet.

Grotten i Nerja

Det er funnet spor i grotten som er datert fra år 25.000 f.Kr. til år 2.000 f.Kr. hvor de blant annet ble brukt av jegere og fiskere. På grottens vegger er det funnet tegninger av mennesker og forskjellige dyr som hester, geiter, fugler, seler og rådyr.

Inngangen til grotten ble funnet av fem barn som fanget sommerfugler en januardag i 1959. I hulene ble det funnet knokler, steinverktøy, malerier og keramikk.

Grotten består av tre store saler som er utsmykket av naturen selv med imponerende dryppsteiner.
En av salene blir kalt spøkelsessalen fordi den har stalagmitter som ligner på spøkelser. Bare en tredjedel av grotten har sti og trapper, men på stien for turister er det greit å komme seg frem uten å bli skitten. Grotten er også vakkert opplyst for at alle detaljer i rommene markeres. Grotten er til sammen like store som fem fotballbaner.
Dette er Spanias tredje største turistseverdighet etter Pradomuseet i Madrid og Alhambra i Granada.

Grottene er åpne for publikum hele året og hver sommer arrangeres en internasjonal musikk- og danseforestilling i grottene.

Historiske byggverk
Byen våkner tidlig og i alle smale gater finnes små gaterestauranter, kafeer og butikker. Butikkene tilbyr ofte lokalt håndverk eller matvarer som olivenolje, søte viner, honning og tropiske frukter.

Nerja Balcon de Europa
Europas balkong har blitt byens møtepunkt hvor man alltid finner et yrende folkeliv og turister som nyter iskrem langs de hvite benkene som står plassert nedover passasjen blant høye palmer som gir skygge på varme sommerdager.
Europas balkong ble bygget på begynnelsen av det 16. århundre som en del av kystens forsvarsnett. Fra Europas balkong fortsetter en linje av utsiktstårn langs kysten fra Torre de Macaca i Malaga til Torre Caleta i provinsen Granada.
Det sies at kong Alfonso den 12. gav balkongen dens navn etter at han besøkte Nerja like etter jordskjelvkatastrofen i 1885.

Kommunen har et vell av gamle historiske bygninger. Her kan man blant annet besøke ruinene etter gamle sukkerfabrikker og kirker.

Nerja_kirkeplass

Kirken Iglesia de El Salvador ble bygget i 1697. Kirken er en av de få i verden som presenterer de tre erkeenglene Mikael, Gabriel og Rafael.

I Nerja finner vi også den imponerende akvedukten Acueducto del Àguila som er en gammel bro som førte vann fra den ene siden av dalen til den andre. Den ble konstruert på slutten av 1800-tallet i romersk stil med vakre små detaljer. Den ble bygget for å lede vann til sukkerfabrikken San Joaquìn.

Nerja Plaza de España

Behagelig mikroklima
Fjellandskapet er bratt og høyt. Høyeste punkt er på Navachica med sine 1.832 moh. Både turister og utlendinger som overvintrer i Nerja bruker fjellene flittig.
Gjennomsnittstemperaturen er 19 grader og mange trekker til Nerja grunnet det behagelige mikroklimaet som holder stedet varmt om vinteren og friskt om sommeren grunnet dens beliggenhet i ly av fjellet Sierra Almijara.
Dette mikroklimaet gjør at kommunen har gode forhold til dyrking av tropiske frukter som chirimoya og avokado.

Nerja har til sammen 13 kilometer strandlinje fordelt hovedsakelig på strendene Burriana, Calahonda, El Salòn, La Torrecilla og El Playazo. Langs deler av strendene går en flott strandpromenade. For de som vil ha mer fartsfylte aktiviteter tilbys et rikt utvalg av aktiviteter innen dykking, fisking, vannski, kanopadling, vannsykler, safari, hesteridning og paragliding.

Tradisjonell by
Nerja er en liten by som tar vare på kultur og tradisjoner. De er kjent for sine vakre lær- og skinnprodukter.
Maten fra Nerja er typisk middelhavskost. Mye fersk fisk og tropiske frukter.

Nerja_restaurant

Typiske retter fra Nerja er blant annet hvitløksuppe med druer, tomatsuppe, marinerte ansjos, grillede sardiner, geitekilling, fritert gresskar, avokadosalat og mandelsuppe.
Kanskje er det ikke så rart at tusenvis av turister hvert år forelsker seg i den lille byen som duver av kultur, tradisjoner, historie og vennlige spanjoler.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania. De bruker lite penger på markedsføring. Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert. I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Flere nye Covid smittede i Torrevieja og Orihuela

Tallene for nye som har testet positive øker i Vega Baja-regionen som inkluderer Torrevieja, Orihuela Costa og Guardamar. Nye smittede er ned...

Økende Covid-smitte på Costa del Sol – «alarm» i Granada

Tallene for nye som har testet positive øker i de fleste av kommunene på Costa del Sol. Marbella har sett antallet smittede...

Du kan kjøre til og fra flyplassen under «portforbudet»

AENA, det spanske luftfartsverket, informerer at reisende kan kjøre til og fra flyplassene i Spania også etter portforbudet trer i kraft.

Flere nye Covid smittede i Alfaz del Pi

Tallene for nye som har testet positive øker i Marina Baixa området. I Alfaz del Pi er antall nye smittede opp fra...

Relaterte saker

Norsk Forening i Nerja

Finn Tuft fra Asker er president i Norsk Forening i Nerja og nyter solstrålene på en varm høstdag i Nerja sentrum. Isbroddene fra Norge...
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding