Malaga når pollentoppen i det som blir kan bli den verste våren for allergikere

Publisert

De som er allergiske mot oliventrær og gress, må være på vakt denne og neste uke, for ekspertene spår ekstremt høye pollennivåer.

Det kommer midt i en av de verste vårene for allergikere i år. Urticaceae – av neslefamilien – er i gult (fargen som indikerer moderate pollennivåer) i disse dager, men forventes å gå over i rødt (høyere nivåer) i løpet av få dager i områder som Serranía de Ronda og Alta Axarquía. Quercus- eller eiketrær er også i gult i nesten hele Malaga-provinsen. Amaranthaceae – en annen type vanlig blomst – vil også gå i gult i kystområdene i løpet av de neste dagene.

Malaga forventes å nå sin maksimale pollentopp i løpet av de neste to ukene, selv om dette ennå ikke er bekreftet. I Andalucía lider nesten 25 % av befolkningen av luftveisallergi, noe som tilsvarer drøyt 2,5 millioner mennesker. De fleste av disse allergiene er forårsaket av gress- og oliventrepollen, og fører til rennende nese, tetthet, nysing, røde øyne og kløe, eller astma, ifølge data fra det andalusiske selskapet for allergologi og klinisk immunologi (SEAIC).

Hva er årsaken? Fagpersoner peker på tidlig blomstring, kombinert med rikelig nedbør og høye temperaturer.

På Malaga-kysten er det et annet fenomen i tillegg til pollinering, nemlig vindretningen. Overfloden av “terralske” vinder mangedobler tilstedeværelsen av allergener fra pollen fra innlandet i provinsen. Når østavinden blåser, endrer ting seg, og luften blir renere.

“I områder som Antequera eller Archidona er nivåene av pollen fra oliventrær brutale”, sa Vega, og oppfordret samtidig til å ta allergier på alvor, og la til at milde symptomer lett kan bli astmatiske. Han anbefalte å gå lenger enn bare antihistaminer, og å ta i bruk vaksiner.

Vega sa at unge pasienter med noen allergier kan utvikle seg veldig bra med vaksiner, noe som vil redusere tilfeller som ender i astma til 20 %. Legen anbefalte å gå til kontroll og oppsøke en spesialist i mer alvorlige tilfeller.
En tøff måned i vente

Hvor lenge kommer gress- og oliventrepollen til å være ute med full styrke? I hvert fall frem til slutten av mai, sier legen. Gresset vil visne først og oliventrærne noe senere, hvis man er uheldig med vind, regn og temperaturer, i midten av juni. Det vil også avhenge av høyden. I 600 meters høyde, for eksempel, har disse værpåvirkningene en tendens til å inntreffe omtrent 15 dager senere enn nærmere kysten.

Fysisk trening eller opphold utendørs forverrer selvsagt symptomene. “Det har vært noen forferdelige dager for allergikere”, sier Vega. Vi snakker alltid om reaksjoner på pollen, ettersom allergier kan oppstå når som helst på året og i alle aldre, og det finnes mange typer (mat, overflater, dyrehår, midd, kjemikalier …) Og uansett type kan de forårsake reaksjoner som spenner fra milde til svært alvorlige. Og det skyldes ikke et fall i forsvaret, men det motsatte, på grunn av en økning i immunglobulin E.
Råd fra botanisk avdeling

Ifølge SEAIC samvirker miljøgifter med pollen hovedsakelig på tre nivåer: De øker den allergifremkallende styrken til pollen og gjør det mer reaktivt, de fungerer som transportører av allergifremkallende partikler fra pollen og andre plantedeler, og de irriterer slimhinnene i luftveiene og gjør det lettere for aeroallergener å trenge inn.

Pollenmålingene utføres ukentlig i laboratoriet og sendes fra Departamento de Botánica y Fisiología Vegetal ved UMA (universitetet i Malaga) til universitetet i Cordoba, som koordinerer overvåkingsnettverket på landsbasis. I år ligger tallene rett på gjennomsnittskonsentrasjonen i Malaga de siste 30 årene. På dette punktet sa foreleser Antonio Picornell at fjoråret var det høyeste, tre ganger høyere enn i år.

Nivåene av olivenblomster ble plukket i slutten av april og begynner allerede å falle gradvis. Gress, derimot, er fortsatt på vei oppover. Begge allergenene er på røde nivåer akkurat nå i Malaga-provinsen.
Mange faktorer forårsaker allergi, til og med et klesskift

Picornell påpekte at flere mennesker lider på grunn av en økende bevissthet om at de har en eller annen form for allergi. Han sa at selv det å ta sommerklærne ut av garderoben for første gang kan utløse en reaksjon.

Noen forurensende stoffer gjør det lettere å skille ut allergifremkallende pollenpartikler og forårsaker flere symptomer ved lavere nivåer av faktisk pollen. Hvis regnet skulle komme igjen, i stedet for å favorisere blomstringen som tidlig på våren, ville det rense luften. De to dagene med regn i forrige uke reduserte faktisk pollenet som ble samlet inn ved UMA-observatoriet noe.

Et særtrekk ved oliventreets blomstring er at en god avling det ene året vanligvis etterfølges av det motsatte året etter.

Når det gjelder klimaendringer og konklusjoner om blomstringen, er det ikke alltid konsistente konklusjoner. Noen ganger fremskyndes prosessen, men på en mer uberegnelig måte. Tidlig blomstring mangedobler ikke alltid pollenens styrke. Det er i hvert fall det forskerne konkluderer med ut fra matematiske modeller og kunstig intelligens.
Allergirådgivning

I tillegg til helseråd bør allergikere holde kjøretøy og filtre rene, samt bruke antipollenfilter; bruke solbriller under kjøring; unngå å kjøre bil hvis du har tatt antihistaminer; vaske nese og øyne med rikelig med vann for å lindre effekten av allergien; holde vinduene hjemme lukket så mye som mulig; unngå parker og hager, samt å gå ut i naturen; unngå å reise med motorsykkel og sykkel; bruke klimaanlegg i huset fordi det har filtre; ikke klippe gresset eller gå i nærheten av det når det er nyklippet, og vaske håret hver kveld.

Andre faktorer som kan forverre symptomene er røyk og damp, sterke lukter, luftforurensning, plutselige temperaturendringer og spontan fysisk aktivitet. Selv en maske i friluft kan hjelpe. Andre beslutninger som kan hjelpe, er å oppsøke strandområder, undersøke pollennivået, holde klærne rene og tørke dem inne i stedet for ute.

Det spanske aerobiologinettverket (REA) koordineres fra universitetet i Cordoba. Aerobiologigruppen ved universitetet i Malaga har vært en del av nettverket siden 1992.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter