Gårdsplassene i Córdoba: en flere hundre år gammel fargerik tradisjon

Publisert

Flere relaterte nyheter

Festival de los Patios Cordobeses eller “gårdenes fiesta” er en unik festival i verden, som nå er over 100 år gammel. Den er erklært kulturarv av UNESCO, og er et av symbolene på byen Cordoba, sammen med moské-katedralen, den romerske broen eller Guadalquivir, blant mange andre steder.

Her forteller vi deg den unike historien til denne festivalen, en blanding av tradisjon, kultur og kjærlighet til kunst for innbyggerne i Cordoba.

En flere hundre år gammel opprinnelse

Gårdsplassene i Córdoba har siden andalusisk tid vært et møtested for lokalbefolkningen, med en overflod av planter, blomster og fontener. Hvis vi skal lete etter røtter lenger tilbake i tid, var det faktisk allerede i den romerske domus at gårdsplassene var viktige steder i datidens samfunn.

Siden 1921

Selv om det alltid har vært tvil om opprinnelsen til denne festligheten, ble Festival de los Patios Cordobeses faktisk født i 1921. Det var det året borgermester Francisco Fernández de Mesa kunngjorde det som ble kalt “Concurso de Patios, Balcones y Escaparates” (konkurranse om gårdsplasser, balkonger og butikkvinduer). Det ser ut til at denne konkurransen ikke var særlig vellykket, og det var først i 1933 at konkurransen stabiliserte seg, med flere påmeldte gårdsrom og mye større premier.

Festivalen ble avbrutt igjen under borgerkrigen og ble ikke gjenopplivet før i 1944, i forbindelse med bymessen. Det var det året kriteriene for bedømming av gårdsplassene ble etablert for første gang. Konsolideringen av konkurransen frem til i dag kom i 1947.

Premiene og antall deltakere økte gradvis. Dette førte til at gårdsplassene i Córdoba ble erklært som en Fiesta av nasjonal turistinteresse i 1980. Senere, på 1990-tallet, førte det enorme antallet gårdsplasser som deltok i konkurransen, til at de ble delt inn i kategorier. I utgangspunktet ble de delt inn i to: “gammel” og “moderne” arkitektur. Samtidig begynte man å anerkjenne spesielle aspekter, som for eksempel arkitektonisk bevaring, naturlig utsmykning, innsats og aktivitet i nabolaget eller kunstnerisk bruk av elementer som vann. Dette gir en idé om hvilke dimensjoner festivalen har fått, fra å være noe nærmest anekdotisk til å bli en globalt anerkjent kunstnerisk begivenhet.

Gårdsplassene i dag: steder av turistinteresse

I dag er festivalen i gårdsplassene i Córdoba en turistmagnet. I 2019 anslås det at én million mennesker besøkte de ulike gårdsplassene som deltok i konkurransen, og i 2021 vil det være 50 i alt. Turistinteressen som Córdoba vekker utover arrangementet, kan ikke ignoreres. Byens kulturarv og gastronomiske tilbud kombineres på en ideell måte med festivalen.

Gårdsplassene må forstås som et sted som blir tatt vare på og arbeidet med hele året. Eierne er nærmest eksperter på gartneri og restaurantdrift, som hvert år søker å tiltrekke seg oppmerksomhet, vinne anerkjennelse og få sine uteplasser anerkjent og beundret av de besøkende. Alt spiller en rolle for å oppnå den vakreste uteplassen, den som skiller seg mest ut, fra pelargonienes tilstand til kombinasjonen av farger i de ulike krukkene.

Noe helt spesielt og nesten “magisk” er at mange av uteplassene og husene de er en del av, er integrert i det historiske sentrum av Córdoba, et virkelig imponerende og vakkert sted. Faktisk er mange av husene integrert i det som tidligere var de gamle bymurene. Andre har bevart flere hundre år gamle arkader eller andre arkitektoniske rester.

Kort sagt, hvis du lurer på hva du skal gjøre i Córdoba eller når du skal besøke byen, anbefaler vi de dagene da Cordoban Courtyards Festival arrangeres (fra 3. til 16. mai), en unik begivenhet i verden. Kulturarv, blomster, gastronomi og kunst møtes hver vår i en unik by.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...