Benåder fengslet kriminell som følge av Malagas påske-tradisjon

Publisert

Tradisjonen tro får brorskapet Nuestro Padre Jesús El Rico løslate en dømt kriminell fange som del av påskefeiringen i Malaga.

I år blir det 48 år gamle José Manuel. Han ble 28. mars 2022 ble dømt av en domstol i Málaga til tre års fengsel for “brudd på folkehelsen”, som er den strafferettslige klassifiseringen for narkotikalovbrudd i Spania.

Benådningen offentliggjøres torsdag når den publiseres i den offisielle statsbulletinen BOE (Boletín Oficial del Estado) etter et vedtak i ministerrådet tirsdag. Fangen vil bli løslatt onsdag (Miércoles Santo) ved inngangen til katedralen.

Katolske syndere og Ku Kux Klan

Tradisjonen med å dekke hodet henger sammen med hvordan folk som har syndet, gjennom å vise anger og bot som del av påskemarkeringen, kan finne tilgivelse. Mens man gjør bot ved å bære tunge gudebilder eller i mer ekstreme tilfeller, piske seg selv, skjuler man sin identitet med å bære en hette. Kriminelle som får sin tilgivelse under påsken dekker sine ansikter med en svart hette. Tradisjonen ble “stjålet” av rasister i USAs sørstater som mente hettenes katolske kobling passet godt med deres “hvite ideologi”, ønske om å gjemme seg sine ansikter og samtidig se litt “skummel” ut.

Trosset pest og sykdom i 1759

Tradisjonen med å benåde en “eksemplarisk” innsatt i Málaga er ære for helgenen El Rico og går tilbake til 1759. På den tiden måtte påskeprosesjonene i Málaga avlyses på grunn av en epidemi. Men fangene i Málagas fengsel ville noe annet. De ba om å bli løslatt slik at de kunne bære statuen av den døde Jesus gjennom byen til tross for smittefaren. Men de fikk ikke tillatelse til det. Fangene trosset advarslene om pest og sykdom og brøt seg ut av fengselet. Deretter bar de statuen gjennom Málagas gater, før de frivillig vendte tilbake til fangehullene.

Daværende konge Carlos III de Borbón så på dette som et mirakel og ble svært imponert da han hørte om fangenes innsats. Kongen foreslo at det hvert år skulle benådes en fange som hadde gjort seg fortjent til en ny mulighet til frihet. Fangen løslates gjennom “Nuestro Padre Jesús El Rico”.

Da Juan Carlos I ble konge av Spania i 1975, bestemte den spanske monarken seg for å gjenoppta tradisjonen med en løslatt fange fra Carlos IIIs dager.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter